Hodepine colourbox

Jobb og hodepine

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt har undersøkt sammenhengen mellom en rekke psykososiale faktorer på jobben og hodepine.

Publisert

STAMI har undersøkt sammenhengen mellom jobb og hodepine. (Ill.foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Studien viser at rollekonflikter i arbeidshverdagen, lav kontroll over egen arbeidssituasjon, og misnøye med jobben henger sammen med mye hodepine, skriver STAMI på sine nettsider.

Hodepine er en svært vanlig helseplage. Omtrent halvparten av befolkningen opplever slike smerter i løpet av et år og mer enn 90 prosent i løpet av livet. For noen dreier det seg om moderate og forbigående plager som har en begrenset innvirkning på livssituasjonen, men for mange kan konsekvensene være betydelige.

Jobben påvirker helsen

Man vet en del om hvordan krav i jobben og en opplevelse av manglende kontroll kan bidra til muskelskjelettplager som rygg- og nakkesmerter, men lite forskning har fokusert på hodepine. Den forskningen som finnes har ofte undersøkt selvopplevd ”stress” uten at det er nærmere definert, eller krav og kontroll. Det er behov for forskning som undersøker flere og mer spesifikke faktorer. De få høykvalitetsstudiene som er gjort, har fokusert på migrene, som ikke er den vanligste formen for hodepine.

Psykososiale arbeidsfaktorer og hodepine

STAMI har derfor gjennomført en studie for å avdekke i hvilken grad en rekke spesifikke psykologiske og sosiale arbeidsfaktorer kunne knyttes til senere hodepine. Studien omfattet alle typer hodepine. 3574 arbeidstakere besvarte et spørreskjema om arbeidssituasjon og helse to ganger med to års mellomrom. Fjorten psykologiske og sosiale faktorer ble undersøkt for å se om de kunne forklare alvorlighetsgraden av hodepine to år etter. I tillegg besvarte de ansatte spørsmål om fysisk arbeid (i form av tunge løft) og hyppigheten av arbeid med hendene løftet over skulderhøyde, som vi vet er viktig for nakke- og skuldersmerter.

Les mer om undersøkelsen her.

"
Powered by Labrador CMS