Renhold vil i perioden 2013 til 2016 være en av næringene Arbeidstilsynet skal gjøre hovedtyngden av sine nasjonale tilsynssatsinger i. De neste fire årene vil det også gjelde helse- og sosial, bygg- og anlegg, overnatting og servering og transport.
– Arbeidstilsynet skal gjøre en innsats der utfordringene er størst. Målet er at de som jobber i utsatte næringer skal ha lovlige arbeidsbetingelser og at færre skal få helseplager på grunn av arbeidsrelaterte belastninger, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet, i en pressemelding.
I pressemeldingen trekkes dette frem som årsaken til at Arbeidstilsynet anser renhold for å være en utsatt næring:
Renholdsnæringen har blant annet utfordringer knyttet til organisatoriske arbeidsbetingelser, som for eksempel arbeidstid. Ergonomi og kjemisk eksponering er andre utfordringer. Næringen har mange useriøse virksomheter der utenlandsk arbeidskraft jobber under ulovlige og uverdige lønns – og arbeidsvilkår. Mange jobber alene, og få er organisert. Dette er en av næringene med høyest sykefravær og flest arbeidsrelaterte helseplager.
Høy risiko
I renhold, helse- og sosial, bygg- og anlegg, overnatting og servering og transport er risikoen for skade, sykdom og utstøting stor. Flere av næringene har også et stort og økende innslag av utenlandske arbeidstakere. Det er nødvendig å sikre at disse får informasjon på et språk de forstår. Dette gjelder både informasjon om regelverket og det praktiske arbeidet på arbeidsplassen.
– Mange arbeidstakere i Norge har et godt arbeidsmiljø. Samtidig ser vi sammensatte og alvorlige utfordringer som kan knyttes til noen utsatte næringer og grupper. Arbeidstilsynet skal være med på å tette dette gapet, sier Finboe Svendsen.
Tydelig innsats
Innsatsen i de fem utsatte næringene skal ikke foregå samtidig. Dette er for å få en mest mulig tydelig innsats. Renhold og helse-og sosial- satsingene starter i 2013. Bygg-og anlegg prioriteres i 2014, og transport og overnatting- og servering starter i 2015. Arbeidstilsynet binder ikke opp alle ressursene i planlagte satsinger, men legger opp et løp som også gir rom for å gjennomføre aktiviteter basert på årlige prioriteringer.
Tilsyn viktigst
Tilsyn er viktigste virkemiddel når Arbeidstilsynet går inn i utsatte næringer, mens informasjon og veiledning preger innsatsen rettet mot unge arbeidstakere og nye virksomheter.
" Gjennom å gjøre kravene i arbeidsmiljøloven kjent og synliggjøre hva som skaper et godt arbeidsmiljø, skal Arbeidstilsynet bidra til å skape et godt arbeidsliv i Norge.- Arbeidsgiver har ansvaret. Partene må bidra, og vi skal gjøre vår del av jobben, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen.