renholder_figur

– Renhold mest egnet til konkurranseutsetting

Renhold er blant de tjenestene norske kommunepolitikerne anser som mest egnet for privat konkurranse.

Publisert

Det kommer frem i den nye Fafo-rapporten «Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsetting».

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

17 prosent komersielt

Norske kommuner produserer i hovedsak sine tjenester helt eller delvis i egen regi, med unntak av revisjon, renovasjon og krisesentre. Spørreundersøkelsen som rapporten bygger på, viser at politikerne i tillegg til disse tjenestene anser kantiner, drift, vedlikehold og renhold som mest egnet for privat konkurranse. Vann og avløp samt omsorgstjenester er etter politikernes mening dårligst egnet.

Rapporten viser også hvordan tjenesteproduksjonen er fordelt i kommunene, mellom egenregi, kommunale eller interkommunale foretak, kommersielle eller ideelle aktører. Når det gjelder renhold, svarer 95 prosent av kommunene at de har dette helt eller delvis i egen regi. 17 prosent oppgir at de kjøper fra en kommersiell aktør. Se tabeller under for fordeling av tjenesteproduksjon:

Faksimile: «Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsetting»

Faksimile: «Norske kommunepolitikeres holdninger til konkurranseutsetting»

Flere vurderer konkurranseutsetting

I tillegg til å undersøke hva som faktisk er konkurraseutsatt i kommunene, har Fafo-forskerne spurt om det var områder som vurderes konkurranseutsatt av nåværende kommunestyre. På dette spørsmålet svarte 30 prosent ja, mens 15 prosent svarte at de ikke vet. De resterende 55 prosentene sier nei.

Hos de som svarer ja, er det fem tjenesteområder som skiller seg ut: 9 prosent av politikerne sier at renhold samt drift og vedlikehold av kommunale bygg og anlegg vurderes konkurranseutsatt. Deretter følger institusjonsbaserte omsorgstjenester og hjemmebaserte omsorgstjenester, med 8 prosent hver.

Størrelsen har betydning

Undersøkelsen viser at det ikke synes å være noen sammenheng mellom kommuneøkonomi og beslutninger om å konkurranseutsette tjenester. Størrelsen på kommunen derimot, viser seg å ha betydning: Ifølge rapporten, er politikere i store kommuner generelt mer positive til konkurranseutsetting enn politikere i mellomstore og små kommuner. I småkommunene er det en lavere andel som mener at renhold og kantine egner seg for konkurranseutsetting, mens politikere i de mellomstore og store kommunene ikke skiller seg særlig fra hverandre.

Forskerne bak rapporten er Kristin Alsos, Øyvind M. Berge og Johan Røed Steen. Datamaterialet som ligger til grunn for rapporten ble samlet inn i løpet av våren 2013, og består i hovedsak av en spørreundersøkelse til et utvalg av norske kommunepolitikere.

Rapporten er finansiert av Fagforbundet, og kan lastes ned på www.fafo.no

Powered by Labrador CMS