Jens Kristian Johansen(Foto: Karine H. Henriksen)

– Julebordet er ingen frisone

Mange bedrifter kunne med fordel vært tydeligere på hvor grensene går når det er fest, mener Jens Kristian Johansen, ekspert på arbeidsrett. Julebordet er en typisk gråsone, ifølge han.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Jens Kristian Johansen i Grette. (Foto: Karine H. Henriksen)

(Newswire:) – For reiser og representasjon er det vanlig å ha klare retningslinjer. Det er ingen ting i veien for å være like tydelig når det gjelder oppførsel og alkoholgrenser ved bedriftsinterne tilstelninger, sier Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette.

Han tror mange av konfliktene som følge av overdreven julebordmoro kunne vært unngått hvis det ble klarere kommunisert at firmafesten er en del av jobbarenaen, og at dette stiller krav til oppførselen.

– Det er en vanlig misforståelse at julebordet er en slags frisone der man kan oppføre seg som på en helt privat fest. Slik er det ikke. Du kan faktisk miste jobben dersom det går over styr og samarbeidsforholdene på arbeidsplassen blir umulige i ettertid, sier Johansen.

Når julebordet får et arbeidsrettslig etterspill, er det gjerne fordi noen har blitt for nærgående, for frittalende eller for aggressive etter å ha drukket for mye.

– Det er ikke så ofte sakene ender i retten, men det skjer jevnlig at julebordfylla resulterer i en oppvask i ettertid, og kanskje en avtale om fratredelse.

Lederansvar

Ledere må være særlig på vakt mot å gå over streken.

– Ansvaret man har som leder opphører ikke når det er fest, og oppførselen må stå i forhold til dette. Arbeidsmiljøloven har dessuten bestemmelser om å utnytte sin stilling overfor en annen person, og disse kan fort bli gjort gjeldende hvis for eksempel en leder legger an på en underordnet på julebordet.

Grette-advokaten har imidlertid ikke inntrykk av at problemet med overdreven julefesting har økt de senere årene.

– Generelt tror jeg snarere at bedriftene er blitt noe mer nøkterne, blant annet på grunn av internasjonaliseringen av hele næringslivet. I utlandet er utagerende firmafesting og fenomenet julebord ganske ukjent.

Også erfarne aktører i restaurantbransjen opplever at julebordsesongen går noe roligere for seg enn for noen tiår siden.

Lite bråk

– Det er lite bråk og få negative episoder knyttet til firmaarrangementer, sier restauratør Odd Bjørung, eier av restauranten Spis by Bjørung på Grünerløkka i Oslo.

Han har drevet restaurant- og utelivsvirksomhet i hovedstaden siden midt på 1980-tallet og mener det var vanligere å kaste hemningene over bord den gangen.

– Særlig ser vi at ledere stort sett opptrer som godt vertskap. De holder en moderat profil og går hjem i rimelig tid, sier Bjørung.

Hans råd til alle som skal feste med firmaet før jul, er å drikke mye vann eller annet alkoholfritt underveis.

– Unngå å ta opp konfliktfylte temaer, dropp spontane taler i beruset tilstand og forlat selskapet hvis man merker at kontrollen begynner å glippe, sier Bjørung.

(NW)

Powered by Labrador CMS