svertesopp

Strøm mot svertesopp

Mindre kjemikalier og tungmetaller i malinga og våtere klima må ta skylda for at det er blitt mer svertesopp på hus. Nå forsøker forskere strøm i kampen mot soppen.

Publisert

Jevnlig husvask er fortsatt det mest effektive midlet mot svertesopp. Foto: IFI

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Forskerne ved Norsk institutt for skog og landskap tester nå ulike mottiltak mot svertesopp, hvor strøm er det mest spesielle botemidlet. Ved å kople lavt pulserende elektrisk felt til treverket, har de funnet ut at svertesoppen reduseres eller hindres helt fra å gå til angrep. Testresultatene så langt er lovende, men det gjenstår ennå å se om utendørs testing over lengre tid gir samme, gode effekten.

Vannbasert maling best

Forskerne på Ås tester videre ut hva slags overflatebehandling som gir den beste beskyttelsen mot soppangrep. De har gjort det oppsiktsvekkende funnet at den nye generasjonen vanntynnede malinga gir mindre vekst av svertesopp enn oljemalinger. Det forklares med at malingsprodusentene satser mer og mer på miljøvennlige produkter. Det er også de dyreste malingene som inneholder de mest effektive soppdrepende midlene, får vi vite.

Det billigste midlet er likevel den årlige, utvendige vasken av huset

Ikke farlig på overflata

Svertesopp er en fellesbetegnelse på muggsopparter som danner blåsvart misfarging av de ytre lagene i veden og på overflata av beis og maling, sier Lone Ross Gobakken ved Norsk institutt for skog og landskap. Så lenge soppen holder seg på overflata, er det ikke fare på ferde, men mer et estetisk problem.

-Men enkelte svertesopper kan trenge gjennom malingsfilmen. Det er straks verre fordi det kan gi råtesoppen mulighet til å komme inn i treverket.

Powered by Labrador CMS