Norge ligger i verdenstoppen i innsamling av kasserte duppeditter, totalt ble det samlet inn over 53 tonn elektriske produkter i fjor. Dette sparer naturen for store utslipp av miljøgifter.
Hele 30 kilo elektrisk avfall ble samlet inn pr. nordmann i 2012, og 94 prosent gjenvinnes og brukes i nye produkter.
– Utrangerte elektriske produkter inneholder miljøgifter og skal ikke i restavfallet. De skal leveres til butikker eller avfallsmottak, sier Gunnar Murvold, adm. direktør i returselskapet Renas.
– At både norske bedrifter og husholdninger bytter ut gammelt med nytt, er et tegn på at Norge fortsatt går så det suser. Tallene våre viser at vestlendingene leder miljødugnaden, med Sogn og Fjordane i spissen, mens Troms, Aust-Agder, Finnmark og Sør-Trøndelag er fylkene med lavest innsamling.
Det nytter
94 prosent av det elektriske avfallet som Renas samlet inn i 2012 har gått til gjenvinning. 88 prosent er brukt i nye produkter, mens seks prosent ble til energi. Metall kan støpes om og om igjen. Skrapmetall fra kasserte EE-produkter blir gjort om til stål og kan brukes som armering i broer, betongkonstruksjoner, bygg og tunneler. Gjenvinningen sparer miljøet for store CO2-utslipp. For eksempel krever gjenvinning av aluminium bare fem prosent av den energien som ble brukt ved førstegangsframstilling av aluminium.
– Ca. 60 prosent av alt EE-avfall som Renas samler inn er jern, og dette viser hvor verdifullt avfallet er når det blir brukt i nye produkter. Da er miljøgevinsten formidabel, sier Gunnar Murvold.
Noe gjenstår
Selv om Norge er i verdenstoppen med ca. 30 kilo innsamlet EE-avfall pr. innbygger pr. år, er det fortsatt for mye småelektronikk og lyspærer som havner i restavfallet. Og blant de fylkene hvor innsamlingsgraden faktisk gikk ned i 2012, finner vi Troms, Aust-Agder, Finnmark og Sør-Trøndelag.
Mye byttes ut
Tilgangen til og forbruket av elektriske produkter har økt betraktelig de siste årene, og når både kommune- og privatøkonomi står sterkt, er det naturlig at mye elektrisk utstyr byttes ut. De tre produktgruppene med størst økning i innsamlet mengde fra 2011 til 2012, er kabler og ledninger, overvåknings- og kontrollinstrumenter og små husholdningsapparater som støvsugere, strykejern, kaffemaskiner og vaffeljern.
–Dette viser at næringslivets miljødugnad fortsetter – og det er en veldig god start på 2013, sier Murvold.