Bakterie smitte virus ineksjon cb5462668

Håndhils sprer flest bakterier

Måten vi hilser på, har mye å si for hvor mye bak­terier vi men­nesker utvek­sler. Det tradi­sjonelle hånd­trykket sprer flest bak­terier.

Publisert

Vanlige håndtrykk er egentlig ikke så godt egnet der det kreves høy hygiene. Ill.foto: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er forskere ved Aberystwyth-universitetet i Stor­britannia som har studert hvor mye bakterier som spres i ulike hilse­metoder.

Det som sprer mest, er det tradisjonelle hånd­trykket mellom to personer. Det overfører hele 20 ganger flere bakterier enn et lett treff mellom to knyttede never. Hånd­trykket sprer også dobbelt så mange bakterier som en såkalt high-five, der de to hånd­flatene møtes kort over hode­høyde.

Forsøket ble utført ved å dyppe en steril hanske i en beholder med bakterier. Når hansken var tørr, ble den satt på hånden til en pasient, som deretter hilste på en annen person med sterile hansker. Deretter talte forskerne antall bakterier på mottaker­hansken.

Forsøket ble gjentatt flere ganger med stadig nye hansker, både for å variere på hvor mye tid de to personene var i kontakt med hverandre, og på hvor mye kraft de brukte i hilsenen. Bakterie­spredningen økte både med økt tid og med større kraft.

Selv om det ble utvekslet færre bakterier ved knytt­neve­metoden, er det en utford­ring at den bryter med den hilse­metoden de fleste pasienter forventer, når de hilser på helse­personell.

Studien heter "The fist bump: A more hygienic alternative to the handshake"

Kilde: Fist Bumping Beats Germ-Spreading Handshake, Study Reports

Powered by Labrador CMS