Over 40 prosent av alkoholforbruket vårt skjer i jobbsammenheng og om lag 30 prosent av korttidsfraværet skyldes alkoholbruk. Alle arbeidsplasser bør ha egne retningslinjer for alkoholbruk.
Koblingen mellom alkohol og arbeidsliv skaper flere utfordringer, både for sykefravær, jobbnærvær, trygghet og trivsel. Vi trenger økt innsats for å redusere sykefravær og styrke arbeidet for gode arbeidsmiljøer, anbefaler nettportalen Fri Fagbevegelse.
Bakfylla gir høye kostnader for virksomheter som må ta regningen for fraværet – og for nærvær av redusert kvalitet. Og det går ut over kollegene, som må gjøre jobben for andre.
Akan har tidligere kartlagt at seks av ti virksomheter mangler retningslinjer for alkoholbruk. De store har oftere slike på plass enn de små.
Retningslinjene må være forankret hos arbeidstakere, arbeidsgiver og i organisasjonen(e). Det kan handle om alt fra vin som gave, antall drikkebonger på sommerfesten til enighet om alkoholfri dag på første dag av et seminar eller en reise.
Mange ledere og tillitsvalgte kvier seg for å ta opp vanskelige spørsmål når de mistenker at en kollega har rusproblemer. Det er derfor smart å innføre klare retningslinjer for hvordan oppfølgingen skal foregå. Slike retningslinjer er ikke en moralsk pekefinger, men praktiske kjøreregler som bidrar til bedre produktivitet og bedre arbeidsmiljø.