Miljøgifter er giftstoffer som brytes svært sakte ned og som lagrer seg i kroppene til dyr og mennesker. De fraktes med vann og vind over store deler av kloden, og kan gjøre ubotelig skade i generasjoner.
- I dag er vi langt fra en giftfri hverdag. Helse- og miljøskadelige kjemikalier fra næringsmidler, forbruksprodukter og tekstiler er faktisk en av de største farene vi utsettes for i hverdagen, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Miljømerking.
Svanemerket er en frivillig merkeordning og det offisielle miljømerket i Norden. Det stilles strenge krav til kjemikalier i alle de 200 produkttypene som sertifiseres.
Utelukker de farligste stoffeene
Svanen utelukker miljøgifter, dvs stoffer som er miljøskadelige, kreftfremkallende, mutagene eller reproduksjonsskadelige.
Svanen forbyr generelt stoffer som er på lista over Substances of very high concern (ref. REACH).
Stoffer Svanen alltid har strenge krav til:
"
Hormonhermende stoffer, feks parabener
Ftalater
Siloksaner (D4, D5)
Triklosan
Musk
Bisfenol A
Nano-partikler
Fri formaldehyd
Organiske tinnforbindelser
Tungmetaller: Kvikksølv, bly, arsen, krom etc
Halogenerte organiske forbindelser som brommerte flammehemmere, klorparafiner og fluorforbindelser (PFOS, PFOA)
Stoffer som er ikke-nedbrytbare, bioakkumulerbare og giftige
Produktgrupper der Svanen stiller særlig strenge kjemikaliekrav
Produsentene må dokumentere at de tilfredsstiller kravene, og Svanen kontrollerer alt, som nøytral part. Hvert tredje-femte år innstrammes kravene og da må alle søke om merket på nytt. For å klare de nye kravene, må de dokumentere forbedring.
På samme nettsted får du også oversikt over Svanemerkede mikrofiberprodukter, industrielle rengjøringsmidler, rengjøringstjenester og vaskeritjenester.