Renholdsbransjen er allerede en integreringsmotor i Norge og det finnes tallrike eksempler på arbeidsgivere som uredd satser på fremmedspråklige medarbeidere, både som renholdere og renholdsledere, men Renholdsnytt bringer uansett ideen videre:
– Alle skal ha like muligheter på jobbmarkedet, sier Yousuf Gilani, som er Venstres bystyrerepresentant.
Han er oppgitt etter å ha lest lokalavisen Drammens Tidende: Da Drammen kommune skulle ansette sekretær for kommunaldirektørene, ble ingen søkere med innvandrerbakgrunn innkalt til intervju.
Dette til tross for at kommunens egne retningslinjer sier at det skal kalles inn minst én søker med innvandrerbakgrunn hvis det finnes kvalifiserte søkere.
Venstre-politikeren har derfor levert en interpellasjon der han foreslår at Drammen kommune skal prøve ut anonyme søknader. Gilani viser til forskningsresultater som sier at sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju synker med 25 prosent for søkere med utenlandske navn.
Blant Drammen kommunes 4300 ansatte har 17 prosent ikke-norsk etnisk bakgrunn. Ifølge Gilani jobber de fleste som barnehageassistenter og med renhold. få Når det kommer til ledere, er det ikke mange flerkulturelle i Drammen kommune, fastslår Gilani.
I Gøteborg har kommunen prøvd ut anonyme søknader. Der har søkerne fått id-nummer istedenfor navn, slik at de som skal kalle inn til intervju ikke vet hvilken etnisk bakgrunn søkerne har.
– Det har ført til at flere med ikke-svenske navn har blitt kalt inn til intervju, og mange av dem har også fått seg jobb, sier Gilani.