Fagforeninger bør øke sin innflytelse på jobbinnholdet
Fagbevegelsen bør tenke nytt og forhandle om innholdet i jobben, ikke bare om antall timer de ansatte skal jobbe, mener arbeidslivsforsker Ann Cecilie Bergene.
Bergene er forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet og mener tillitsvalgte nå bør stille seg i posisjon til å forhandle om nettopp innholdet i arbeidet, altså antall oppgaver og produksjonsmål.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
– Det vil definitivt kunne bidra til å styrke fagbevegelsen, sier hun.
Arbeidsmålene strammes ofte ensidig til fra arbeidsgivers side. Ett eksempel er det fagforeningene kaller romkappløpet, der renholderne må rekke stadig flere rom på samme tid som før. (Ill.foto av hotellrenhold: Colourbox)
I store deler av norsk arbeidsliv strammes produksjonsmålene til. Renholdspersonalet på hotell får beskjed om å gjøre rent flere rom enn tidligere. Lærerne blir tildelt flere undervisningstimer. Postbud må levere post til flere husstander enn før, i løpet av samme tid som før.
Hun erfarer at noen ledere går inn og detaljstyrer sine ansatte for å få arbeidsopppgavene gjort i tide. I andre tilfeller velger de ansatte å kutte pauser og lar være å føre timer for det de jobber ekstra. Flere tar opp igjen arbeidet på kveldstid.
Bergene opplyser at norske fagforeninger i dag har skaffet seg påvirkningsmulighet på både lønn, arbeidstidens lengde og til en viss grad også når arbeidet skal foregå.
Dette medfører at arbeidsgivers styringsrett på disse områdene er innskrenket. Med andre ord kan det være vanskelig for en arbeidsgiver å endre f.eks. arbeidstidspunktet på døgnet.
Økning i arbeidets intensitet blir dermed en alternativ strategi til å øke arbeidstiden, særlig fordi innhold i mye større grad er uregulert farvann.
Ann Cecilie Bergene mener derfor at det kreves nytenkning i fagbevegelsen.