Årsaken er at håndklærne er fuktige over lengre tidsrom. Det gjør at bakteriene overlever. Men også hvor vi bruker håndklærne, spiller inn, typisk på kjøkken og bad/toalett.
Det er tidsskriftet European Cleaning Journal som bringer nyheten, etter at Universitetet i Arizona har forsket på håndklær og funnet koliforme bakterier i 89 prosent av kjøkkenhåndklærne og E.coli i 26 prosent av dem. Koliforme bakterier kan gi matforgiftning og diaré.
Rapportens hovedforfatter, Charles Gerba, sier det slik:
- Når du tørker hendene på et kjøkkenhåndkle kan bakterier smitte over til annen mat, eller hvis du berører munnen etterpå, kan du smitte deg selv.
- Med ansikts- og badehåndklær kan du spre bakterier og virus blant familiemedlemmer som bruker de samme håndklærne, sier Gerba.
Både koliforme bakterier, E.coli og salmonella kan begynne å vokse igjen, neste gang håndkleet blir fuktig.
Artikkelforfatterne hevder videre at det er mer effektivt å bløtlegge kjøkkenhåndklær i blekemidler enn å vaske dem, men det er fordi stadig flere vasker ved lavere temperatur, helt ned til 30 grader. Håndklærne bør isteden vaskes ved rundt 90 ºC minst én gang i uken, anbefaler de.