Penger sedler norske trondeh

Nå er det slutt på uføre­pensjon fra Nav

Fra 1. januar endres uføre­pensjonen om til uføre­trygd. Da forsvinner reglene som gjør det vanskelig for uføre å jobbe mer.

Publisert

I 2015 vil du rett nok få en avkorting av uføre­utbetalingene dersom du jobber for mer enn 1G, men du vil ikke lenger miste dem. (Ill.foto av penger: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Endringen betyr at uføre fra nyttår kan tjene så mye de har mulighet til, uten at de mister retten til uføre­trygden.

– Når uføre jobber ved siden av, justeres uføre­trygden ned i takt med hvor mye man tjener. Den justeres kun ned med en viss andel, slik at det alltid vil lønne seg å jobbe ved siden av, sier fungerende ytelses­direktør i Nav, Magne Fladby.

Hvis uføre tidligere tjente over 1G, det vil si 88 370 kroner, kunne det bety tap av uføre­graden og tilbake­betalinger både til Nav og Skatte­etaten. Fra nyttår vil den som jobber beholde uføregraden og retten til uføretrygd uansett hvor mye de jobber, men uføre­trygden vil som sagt justeres ned.

– Det er viktig å presisere at uføre­trygden fortsatt skal være en varig inntekt til dem som ikke har mulighet til å jobbe. Men hvis man har mulighet til å jobbe noe, skal de motiveres til det, understreker han.

Større sikkerhet

Uføre kan når som helst gå tilbake til uføretrygden hvis de ikke kan fortsette å jobbe, noe som er mer fleksibelt enn dagens regelverk. Det eneste dem som kombinerer inntekt og uføretrygd må gjøre, er å registrere inntekten på nav.no slik at uføretrygden blir justert riktig i løpet av året.

– Dette gir større trygghet for uføre som ønsker å prøve seg i jobb og som er usikre på hvor mye de kommer til å tjene, sier Fladby. Første utbetaling av uføretrygd er 20. januar.

Fakta om den nye uføretrygden

  • Med uføretrygd beholdes uføregraden og retten til uføretrygd, uansett hvor mye eller lite man jobber.
  • Uføretrygd skattlegges som lønnsinntekt. For å kompensere for dette er uføretrygden før skatt høyere enn uførepensjonen.
  • 8 av 10 kommer likt eller bedre ut etter skatt.
  • Uføretrygd skal fortsatt være en varig inntektssikring, men det blir enklere og mer fleksibelt å kombinere inntekt og uføretrygd.
  • Uføre som jobber kan lett melde inn forventet inntekt i selvbetjeningsløsningen for uføretrygd på nav.no.

Kilde: Nå er det slutt på uførepensjon fra NAV

Powered by Labrador CMS