smerter-colourbox1022334

Går på jobb når vi er syke

Over halvparten av oss går på jobb selv om vi er syke, viser studie. Men nordmenn og svensker gjør det av ulike årsaker.

Publisert

Den svenske karensdagen rammer særlig de lavtlønte i samfunnet. (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Norske og svenske forskere har undersøkt hva som er hovedårsaken til at norske og svenske arbeidstakere går på jobb selv om de er syke, såkalt sykenærvær.

De vanligste årsakene er at arbeidstakerne ikke ønsker å legge større byrde på kolleger (43 prosent), at de liker arbeidet (37 prosent) og at de føler seg uerstattelig på arbeidsplassen (35 prosent).

– Et sentralt funn er at svenskene i mye større grad praktiserer sykenærvær av økonomiske årsaker. 36 prosent av svenskene oppgir at de ikke har råd til å være hjemme, mot bare seks prosent i Norge, sier forsker Vegard Johansen ved Østlandsforskning til Dagens Medisin.

Sykelønnsordningen er mer sjenerøs i Norge enn i Sverige. I Norge får syke arbeidstakere 100 prosent lønn fra dag én, mens de i Sverige først har én ubetalt dag og deretter bare 80 prosent lønn.

– Det er interessant å se at enkelte grupper svenske arbeidstakere, de med lav inntekt og lav utdanning, refererer til økonomiske grunner når de har gått på jobben til tross for at de var syke, sier Johansen.

Les hele saken: Derfor går vi på jobb ved sykdom

Powered by Labrador CMS