Gips cbox6998320

Vått gipsstøv skader luftveiene

Fuktige gipsplater avgir færre soppsporer enn tørre plater, men kan gi likevel gi større problemer for luftveiene våre. Det er viktig å tenke på for alle som rengjør etter vannskader.

Publisert

Gipsstøvet kan gi betennelser i luftveiene. (Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Vannskader påvirker luftfuktigheten i inneklimaet. Forskerne utsatte derfor gipsplatene for fukt gjennom å simulere en oversvømmelse. Deretter målte de hvordan soppsporer og mikropartikler frigis ved både høy og lav luftfuktighet.

De fant at selv om de fuktige gipsplatene avgir både færre soppsporer og mikropartikler enn tørre plater, er partiklene fra fuktige plater mer tilbøyelige til å gi det som kalles inflammasjon (betennelse) i luftveiene.

Forskerne fant også forhøyet konsentrasjon av beta-glukan, et stoff som avgis fra soppsporene. Beta-glukan antas å ytterligere øke risikoen for inflammasjon.

Vi at mange typer muggsopp kan vokse på vannskadde bygningsmaterialer. Muggsopp kan både gi inflammasjon og medføre astma og allergi.

Dessuten fant de at mikropartiklene var mer tilbøyelige til å gi inflammasjon enn soppsporene. Mikropartiklene er mye mindre enn soppsporene og kan derfor trenge lengre ned i luftveiene. Dessuten kan de holde seg svevende i luften lenger.

Les hele saken: Luftbårne partikler fra fugtige gipsplader giver risiko for inflammation (Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø)

Powered by Labrador CMS