– På Värnamo Sjukhus har vi ikke hatt noen pasienter som har klaget på renholdet i de ganske mange årene jeg har jobbet her, sier Pia Karlsson, stolt renholdsleder på sykehuset. Og det har hendt at nyansatte leger spontant har kommentert at det er veldig rent i lokalene.
Renhold = pasientsikkerhet
Värnamo Sjukhus betjener 85 000 personer i Jönköping og omegn, og har 1350 ansatte. Det har vært forskånet for smitteutbrudd som ikke altfor sjelden forekommer på andre sykehus, ifølge utviklingsleder Eva-Mari Blomqvist ved sykehuset.
Og da det nylig inntraff et utbrudd ved nabosykehuset i Eksjö, grep man muligheten for en ekstra gjennomgang av renholdet. Man så gjennom alle rutiner for smittevern, skrev tydelige instruksjoner, ga opplæring og innførte tydelige grenser mellom hva renholdspersonellet og helsepersonellet kunne gjøre.
Renholds- og helsepersonellet har en klassisk oppdeling av renholdet: Helsepersonellet tar det pasientnære, mens renholderne tar det øvrige. Men man går inn og gjør jobben samtidig, for å forstyrre pasienten så lite som mulig.
Rengjør ved mistanke
Det er laget detaljerte instrukser for å håndtere de ulike smittetypene. Enkelte bakterier, som Clostridium difficile som rammet sykehuset i Eksjö, krever tungt skyts. For eksempel brukes engangsmopper, kluter legges i dobbel pose, mens renholderen skal bruke plastforkle, åndedrettsvern, vernebriller og nitrilhansker.
Värnamo Sjukhus. (Foto: Landstingsfastigheter)
Ved mistanke utføres renholdet som under et reelt smitteutbrudd, inntil prøvetakinger kan avkrefte et utbrudd.
Ifølge Blomquist er Värnamo sjukhus best i Sverige på å følge opp basale hygiene- og klesrutiner.