Vann

Forbyr triklosan

Triklosan er et anti­bakte­rielt stoff som blant annet brukes i enkelte flytende såper. Nå forbys det av den ameri­kanske del­staten Minne­sota.

Publisert

Triklosan kan bidra til at bakterier blir immune mot antibiotika. (Ill.foto: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Triklosan er et stoff som har bakterie­drepende egen­skaper. Det finnes blant annet i:

  • Tannkrem
  • Deodoranter
  • Kosmetikk
  • Vaske- og rengjørings­midler
  • Tekstiler (blant annet i treningsklær)
  • Sko og såler

Ønskes forbudt i Norge

I Norge ønsker både Mat­tilsynet og Miljø­direktoratet et forbud mot å bruke stoffet i kosmetiske produkter.

På det norske offentlige nettstedet erdetfarlig.no kategoriseres triklosan som et versting­stoff som er svært giftig for livet i vann.

Hormonforstyrrende

Selv om det ikke er bevist at stoffet er farlig for mennesker, viser dyre­forsøk at stoffet kan forstyrre hormoner som er viktige for reproduksjon og utvikling i organismer, ifølge bladet European Cleaning Journal.

Det har lenge også vært en bekymring for at triklosan kan føre til at bakterier blir resistente mot anti­biotika. Det kan medføre at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle med anti­biotika, kan være farlige fordi anti­biotikaen ikke lenger virker.

Forbys i Minnesota

Nå har en amerikansk delstat vedtatt å forby stoffet fra og med 1. januar 2017. Ifølge Food and Drug Administration, en etat i det føderale ameri­kanske helse- og sosial­departementet, brukes triklosan i omtrent 75 prosent av anti­bakterielle flytende såper og kroppsvaske­midler som selges i USA.

Bransje­organisasjonen American Cleaning Institute er derimot ikke begeistret og har bedt om at forbudet revurderes.

Bekymring i Europa

EU har lenge vært bekymret for bruken av triklosan. I mars 2014 stemte Europa­kommisjonen for å fase ut stoffet fra noen produkt­grupper, som desin­fiserende midler og alge­drepere. For tiden anses triklosan å være trygt dersom konsen­trasjonen maksimalt utgjør 0,3 prosent av produktet det inngår i.

Sjekk ingredienslisten

Ikke alle produkter som inneholder triklosan, har ingrediens­liste. Dersom produktet har ingrediens­liste, kan du se etter:

  • Triklosan
  • Triclosan

Produkter som inne­holder triklosan, blir gjerne markeds­ført med at de har lukt- og bakterie­hemmende egen­skaper.

Les mer: US state bans Triclosan og Farlige stoffer

Powered by Labrador CMS