Trenden i Norge og internasjonalt er stadig mer outsourcing av tjenester, og dermed innleie. I stedet for å ansette en vaktmester, leies han inn. På samme måte blir renhold satt ut til et rengjøringsfirma. På byggeplassene blir håndverkere leid inn på prosjektbasis.
– I noen bransjer er det så mange leverandører og underleverandører at det blir snakk om et leverandørhierarki. Jo lavere i hierarkiet du er, desto dårligere er ofte arbeidsbetingelsene dine, sier seniorforsker Kari Skarholt ved SINTEF Teknologi og samfunn.
Særtrekk ved innleie
Hun og kollegaene har studert hvordan outsourcing påvirker arbeidsvilkårene til den innleide arbeidskraften:
Innleide arbeidstakere har ofte lite innflytelse på egen arbeidssituasjon.
Arbeidskontrakten til innleide har mer spesifikke arbeidsoppgaver enn for ansatte. Det gjør det lettere å kontrollere og finne feil hos innleide.
Oppdragsgiveren kan si opp kontrakten med den innleide.
Dårlige arbeidskontrakter, ofte med økte krav til effektivitet og produktivitet, som jo gjerne er selve målet med å sette ut tjenesten.
Har studert fire bransjer
Kari Skarholt og hennes kollegaer har sett nærmere på fire bransjer: Helsesektoren leier i liten grad inn arbeidskraft, mens innleie er utbredt i renhold, byggenæringen og olje og gass.
I 2010 varierte sykefraværet fra 3 til 11 prosent bransjene imellom. Høyest fravær hadde renholderne, mens tømrerne lå lavest.
Noe av variasjonen skyldes arbeidsbetingelser, ifølge Skarholt.
– Vi ser at sykefraværet er forskjellig for samme yrkesgruppe avhengig av ansettelsesforhold. Blant annet har renholdere som er ansatt i store rengjøringsbedrifter høyere fravær enn de som er ansatt direkte i bedrifter, der de inngår som en naturlig del av arbeidsmiljøet, sier hun.