renholder_figur

Innleide har liten innflytelse

Innleide arbeids­takere har ofte mindre inn­flytelse på arbeids­plassen enn de som er fast ansatt. Det går ut over trivsel og helse.

Publisert

Arbeids­kontrakten kan være så spesifikk at det kan være lettere å «ta» en innleid arbeids­taker for feil og mangler.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Trenden i Norge og inter­nasjonalt er stadig mer out­sour­cing av tjenester, og dermed innleie. I stedet for å ansette en vaktmester, leies han inn. På samme måte blir renhold satt ut til et rengjørings­firma. På bygge­plassene blir hånd­verkere leid inn på prosjekt­basis.

– I noen bransjer er det så mange leverandører og under­leverandører at det blir snakk om et leverandør­hierarki. Jo lavere i hierarkiet du er, desto dårligere er ofte arbeids­betingelsene dine, sier senior­forsker Kari Skarholt ved SINTEF Teknologi og samfunn.

Særtrekk ved innleie

Hun og kollegaene har studert hvordan outsour­cing påvirker arbeids­vilkårene til den innleide arbeids­kraften:

  • Innleide arbeids­takere har ofte lite innflytelse på egen arbeids­situasjon.
  • Arbeids­kontrakten til innleide har mer spesifikke arbeids­oppgaver enn for ansatte. Det gjør det lettere å kontrollere og finne feil hos innleide.
  • Oppdrags­giveren kan si opp kontrakten med den innleide.
  • Dårlige arbeids­kontrakter, ofte med økte krav til effektivitet og produk­tivitet, som jo gjerne er selve målet med å sette ut tjenesten.

Har studert fire bransjer

Kari Skarholt og hennes kollegaer har sett nærmere på fire bransjer: Helse­sektoren leier i liten grad inn arbeids­kraft, mens innleie er utbredt i renhold, bygge­næringen og olje og gass.

I 2010 varierte syke­fraværet fra 3 til 11 prosent bransjene imellom. Høyest fravær hadde renholderne, mens tømrerne lå lavest.

Noe av variasjonen skyldes arbeids­betingelser, ifølge Skarholt.

– Vi ser at sykefraværet er forskjellig for samme yrkesgruppe avhengig av ansettelses­forhold. Blant annet har renholdere som er ansatt i store rengjørings­bedrifter høyere fravær enn de som er ansatt direkte i bedrifter, der de inngår som en naturlig del av arbeids­miljøet, sier hun.

Kilde: Innleide arbeidstakere har lite innflytelse

Powered by Labrador CMS