Regjeringen Solberg foreslår store endringer i arbeidsmiljøloven, blant annet vil den endre reglene for midlertidig ansettelse, arbeidstid og aldersgrenser.
– Arbeidslivet er i stadig endring, og krever mer fleksibilitet for å møte et moderne næringsliv og familieliv. Derfor foreslår vi å endre reglene for midlertidig ansettelse, arbeidstid og aldersgrenser, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.
Arbeidsmiljøloven er i dag en vernelov og skal også forbli det i fremtiden. Men det er nødvendig å gi arbeiderne større fleksibilitet innenfor disse trygge rammene. Samtidig ønsker regjeringen å gjøre det lettere både å komme i jobb og bli stående lenger i arbeidslivet.
Faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, men det skal bli lettere å ansette midlertidig.
– Flere undersøkelser viser at midlertidige ansettelser for mange kan være et springbrett inn i arbeidslivet. For en del arbeidstakere som mangler jobberfaring står ikke valget mellom fast jobb og midlertidig ansettelse. Det står mellom midlertidig jobb og ingen jobb, sier statsråden.
Regjeringen sender ut tre alternativer på høring. Alle alternativene inneholder begrensinger for å hindre misbruk av ordningen.
Endringsforslaget medfører strengere straffereaksjoner mot arbeidsgiver ved grove overtredelser.
Brudd på allmenngjøringsloven, som gjelder blant annet for renholdsbransjen, kan gi fengselsstraff i inntil to år. I dag gis det kun bøter.
Det innføres også straffeansvar for den som medvirker til brudd på allmenngjøringsloven. Dette gjør det mulig å straffeforfølge oppdragsgiver i Norge.