nano_faktaarkbilde

Stami starter forsknings­prosjekt på nano

Statens arbeids­miljø­institutt (Stami) er tildelt midler for å forske på risiko­vurdering av nanomaterialer.

Publisert

Seks norske forsknings­miljøer pluss en indu­striell partner skal forske på risiko­vurdering av nano­materialer. (Ill.foto av kjemikalier: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Pål Molander, direktør ved Statens arbeids­miljø­institutt, er meget glad for tildelingen og for å kunne starte opp prosjektet som skal se på HMS-aspekter vedrørende nano­materialer.

Dette er et stort nærings­satsings­område i Norge og prosjektet skal både se på produksjon og sikker bruk av nano­materialer. Prosjekt­ansvarlige ved Stami er Shan Zienolddiny og Vidar Skaug.

Stami skal jobbe sammen med fem andre forsknings­miljøer (Norsk institutt for luft­forskning, Norges miljø- og bioviten­skapelige universitet på Ås, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, SINTEF) og en industriell partner (Comet Biotech AS) over tre år for å teste metoder for regulering av nano­materialer.

Nanomaterialer består av små partikler som har nye egen­skaper sammen­liknet med tilsvarende større partikler. Regelverket for håndtering av kjemikalier dekker også nano­materialer, men i tillegg er det er et stort behov for å vurdere metoder som spesielt tar hensyn til kjemikalier som er nano­strukturerte.

Kjemikalier som er basert på nano­teknologi brukes også i renhold og overflate­behandling, men siden det finnes lite forskning på hvordan de påvirker helse og miljø, finnes det mange forskere som anbefaler føre-var-prinsippet og advarer mot bruken av nanomidler.

Forsknings­prosjektet bærer det formelle navnet «National initiative towards developing a common approach to the regulatory testing of manu­factured nano­materials (NorNANoREG) (Researcher project – NANO2021)». Det finaniseres av Norges forskningsråd (NFR).

Kilde: Nye forskningsprosjekter ved STAMI

Powered by Labrador CMS