Dette fremkom under konferanse arrangert av Fafo Østforum i Oslo 29. april. De ti årene henger temmelig nøyaktig sammen med EUs østutvidelse i 2004, en utvidelse som førte til mange spekulasjoner om sine konsekvenser.
– Man lurte på om det ville komme noen i det hele tatt, fortalte Line Eldring fra Fafo.
Det har det gjort. I 2004 var det 6856 østeuropeiske statsborgere bosatt i Norge. Nå er det 158 374. I tillegg kommer mange på korttidsopphold og utstasjonering fra østeuropeiske land.
Språk, språk, språk
Dette har ført til velkjente utfordringer for det norske arbeidslivsmodellen, med stikkord som «sosial dumping» og «forvitring av kompetanse», for ikke å snakke om internasjonalt organisert arbeidslivskriminalitet.
Ett tema går likevel igjen i debattene: Språkopplæring. Uten at innvandret arbeidskraft får muligheten til å lære norsk, vil mange av utfordringene være vanskelige å løse.
Frontfaget foran
Satsing på språk- og fagopplæring var et sentralt tema i det avsluttede tariffoppgjøret i frontfaget (de fag eller tariffområder som er valgt ut til å bli revidert først i et forbundsvist oppgjør, og som vanligvis har stor betydning for det øvrige arbeidslivet). Der har partene vedtatt seg til en satsing, som også Utdanningsministeren har gitt sin tilslutning til.
– Jeg er glad for at det kom med i frontfaget. Dette er veldig viktig for vår bransje, sa Lise Myrvold fra Norsk Arbeidsmandsforbund i en debatt om renholdsbransjen.
Norskkunnskaper er nødvendig for at utenlandske arbeidstakere skal kunne ta norsk fagbrev, noe som både vil gi bedriftene større tilgang på fagkompetanse, og dermed økte muligheter for å ta inn lærlinger.