Akan og ISS foto Olav Heggø

ISS trapper opp Akan-arbeidet

Fire av ti har hatt mistanke om at en kollega har vært ruset på jobb, viser ny under­søkelse. Som regel går det altfor lang tid før en arbeids­giver tar tak i ansattes rus­problemer, mener Akan. Nå øker ISS innsatsen for å oppdage eventuelle problemer tidlig.

Publisert

– Først ryker ekteskapet, så levra, så jobben. Når jobben ryker, er det virkelig utfor stupet. Derfor er det så viktig å starte tidlig, sier senior­rådgiver Trygve Fredrik Myhren i Akan, Arbeidslivets kompetanse­senter for rus- og avhengighets­problematikk.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

12 prosent mistenker at en kollega på jobben har rus­problemer, 27 prosent har hatt slik mistanke tidligere. Det viser en spørre­under­søkelse fra YouGov, laget på oppdrag for ISS. Undersøkelsen er gjort blant norske ansatte generelt, ikke i ISS spesielt.

Seniorrådgiver Trygve Fredrik Myhren i Akan og Beate Furulund, HMS-leder i ISS Facility Services. (Foto: Olav Heggø)

Viktig å vise omsorg

– Det er viktig å snakke med kollegaen det gjelder eller med en leder på arbeids­plassen. Det er ikke å sladre, men å ha en omsorgs­kultur på jobben, sier Beate Furulund, HMS-leder i ISS Facility Services.

– I gjennom­snitt tar det fem til ti år fra en bekymring for en kollega oppstår til sjefen tar den nødvendige samtalen. Man vet ikke hvordan man skal gripe det an. Når andre forholder seg passive, gjør vi det også, sier Trygve Fredrik Myhren i Akan.

Trolig en vanlig bedrift

ISS har ansatte fra over 100 nasjoner, men mener de likevel er en ganske vanlig bedrift når det gjelder rus på arbeids­plassen.– Rus opptrer på tvers av kulturer. I noen kulturer er det ekstra stor skam forbundet med rus­problemer, i andre er det for eksempel akseptert å tygge khat, sier Beate Furulund.

Ønsker å oppdage raskere

Med sine 10 000 ansatte er ISS en av landets største arbeids­givere. Bedriften har hatt samarbeid med Akan i mange år. Nytt nå er at ISS skal begynne å spørre om rusvaner i opp­følgingen av ansatte med hyppig syke­fravær.

– Det gjøres ikke et stort nummer av spørsmålet, det flettes inn blant alle de andre under opp­følgingen, sier Furulund. I tillegg skal mange hundre ISS-mellomledere kurses i å se tegnene på at med­arbeidere har rus­problemer.

Viktig ikke å stille diagnose

Vær konkret når du tar opp rusproblemer med ansatte, er rådet Trygve Fredrik Myhren i Akan gir ledere.– Fortell hva saken gjelder. Ikke slå fast at du tror den ansatte har et alkohol­problem, men hold deg til fakta og egne observasjoner. Det bør presenteres som at du som leder har et problem ved at du har en bekymring for den ansatte. Slik kan dialogen komme i gang, sier Myhren.

Årsak til mye fravær

Alkohol gir mye sykefravær i det norske samfunnet generelt. 30 prosent av korttids­fraværet skyldes alkoholbruk, viser norsk forskning. Bakrus og egen­melding er en klassisk kombinasjon.

I tillegg er 15 prosent av langtids­fraværet relatert til alkohol. 8,2 prosent oppgir å ha vært ruset på jobb mer enn én gang, viser YouGov-undersøkelsen. Blant menn er andelen 12,3 prosent.Hver tiende oppgir å være bakfull på jobb en gang i halvåret eller oftere. Her er andelen blant kvinner nesten like stor som hos menn. Yngre arbeids­takere er over­representert uansett kjønn.

Kilde: Mange mistenker rus på jobben

Powered by Labrador CMS