Nordlandssykehuset Bodø trondeh 0238

Én av tre psykisk syke kom i jobb

«Kom i jobb»-prosjektet ved Nordlands­sykehuset har klart å få hele én av tre personer med alvorlige psykiske lidelser ut i ordinær jobb. Flere av dem er blitt renholdere.

Publisert

Bente Bredesen er seksjons­leder for Renhold/Tøy ved Nordlands­syke­huset HF i Bodø og har god erfaring med å la personer som ofte er utelukket fra det ordinære arbeids­markedet, få prøve seg i vanlig jobb. (Foto: Trond Erik Hillestad)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Prosjektet jobber med personer som i stor grad stenges ute av arbeids­livet, selv om mange ønsker å være i jobb.

Mange vil gjøre rent

Én av dem som har hjulpet psykisk syke personer, flyktninger og andre med ulike behov for arbeids­opplæring, er Bente Bredesen.

Hun er seksjons­leder for Renhold/Tøy ved Nordlands­sykehuset HF i Bodø og vil være kjent for mange av Renholdsnytts lesere.

Bredesen er godt fornøyd med både dyktigheten og entusiasmen hun opplever fra dem som får prøve seg i renholds­yrket.

Trener på ekte jobb

Psykologs­pesialist Beate Brinchmann ved Nordlands­sykehuset leder «Kom i jobb»-prosjektet og forklarer virke­måten:

– Den store forskjellen fra tidligere er at man ikke skal trene på å komme i jobb gjennom utplassering. Man skal komme direkte ut i en jobb man har interesse for, sier hun.

«Kom i jobb»-teamet i Bodø har i to år jobbet for å finne gode jobb­matcher mellom arbeids­givere og arbeids­søkere med alvorlige psykiske lidelser.

Svært gode resultater

Ahmed Aadanis­mail er flyktning og én av mange som har fått arbeids­trening og språk­opp­læring av ren­holderne ved Nordlands­syke­huset. (Foto: Trond Erik Hillestad)

Siden oppstarten har vel 100 deltakere vært innom prosjektet. 50-60 er aktive i dag, hvorav rundt 35 har fått fast jobb med ordinær lønn. Arbeids­takerne skal følges av forskere i 15 år.

Beate Brinchmann er svært fornøyd med resultatet, og opplyser at man inter­nasjonalt, med vanlig, arbeids­rettet rehabilitering, kan lykkes med å få 20 prosent ut i jobb.

Les mer:

Én av tre syke i jobb med nytt prosjekt: Pilot­prosjektet «Kom i jobb» har gitt personer med alvorlige psykiske lidelser fast jobb med ordinær lønn.

Arbeider seg fra psykisk syk til frisk: Jobb­huset i Bodø driver arbeids­utprøving for unge mennesker som er innlagt på psykiatrisk avdeling. Takket være deres innsats, unngår mange unge å bli uføre­pensjonister.

Powered by Labrador CMS