Arbeidsmarkedskriminalitet rapport 2014

NHO mener de kriminelle slipper for lett

Kriminelle aktører i arbeids­markedet er blitt mer utspekulerte og dagens straffe­rammer og sanksjoner er ikke tilstrekkelig avskrekkende, viser ny rapport.

Publisert

Forsiden til rapporten Arbeids­markeds­kriminalitet i Norge.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Blant bransjene som organiseres innenfor NHO Service er særlig renholds­bransjen skade­lidende på grunn av kriminelle aktører.

NHO Service har derfor vært en pådriver for viktige tiltak som rapporten behandler. Sentralt er tiltak som «Allmenn­gjørings­ordningen», «Obligatoriske identitets­kort» og «Godkjennings­ordningen for renhold».

– Når man leser denne rapporten er det vanskelig å ikke bli opprørt. Kriminelle slipper for lett. De opplever at risikoen for å bli tatt er lav, straffe­rammen er lav og straffen oppleves ikke som avskrekkende, sier Petter Furulund, adm.dir. i NHO Service.

– Vi er frustrert over at det ikke brukes større ressurser på å spre kunnskap om dette tiltaket, sier Furulund.

Omfatter mange

Ifølge rapporten, som er utgitt av Tollvesenet, UDI, Nav, Mattilsynet, Arbeids­tilsynet, Skatte­etaten, Kriminal­omsorgs­direktoratet, Kripos, Politiets utlendings­enhet og Økokrim, kan aktørene grovt sett deles inn i tre grupper:

  • arbeidstakerne – som utnyttes
  • arbeidsgiverne – som utnytter
  • oppdragsgiverne og forbrukerne – som kjøper de ulovlig produserte tjenestene

Bryter arbeids­miljø­loven og allmenn­gjørings­loven

Motivasjonen for å bryte kravene i arbeids­miljø­loven og allmenn­gjørings­loven er å kunne redusere kostnadene ved produksjonen av ulike varer og tjenester, og dermed kunne tilby lavere pris.

Slike brudd handler ofte om ulovlig arbeidstid, ulovlige kontrakts­forhold og ulovlig lav avlønning samt farlig arbeid uten sikrings­tiltak eller uforsvarlige boforhold.

Lovbruddene skjules på ulikt vis, særlig ved falsk dokumentasjon til kontroll­etatene.

Ofte del av en mer omfattende kriminalitet

Enkelte virksom­heter unnlater å bokføre all omsetning for beskatning, eller fradrags­fører urettmessige kostnader/merverdiavgift.

Unndratt skatt og avgift kan da frigis til andre formål som øker virksom­hetens profitt.

Ifølge rapporten viser kriminalitets­bildet en tydelig utvikling der man i tillegg ser en økning av mer systematisert og organisert kriminalitet. I disse multi­kriminelle nettverkene viser de kriminelle aktørene stor tilpasnings­dyktighet.

Kilde: -Kriminelle slipper for lett

Powered by Labrador CMS