ung-leder-1

Støtte fra leder reduserer angst og depresjon

Nesten tolv prosent av arbeids­takerne har psykiske plager som trolig trenger behandling. Risikoen er størst for de som opplever mot­stridende krav i arbeidet.

Publisert

En rettferdig leder kan motvirke at ansatte havner i skvis mellom forventninger fra overordnede og fra kunder / klienter. (Ill.foto av møte: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Best beskyttet mot angst og depresjon er de som har støtte fra rettferdige ledere og har positive utfordringer i jobben, viser en studie fra Statens arbeids­miljø­institutt (Stami).

Motstridende krav

Sjefen vil én ting, mens kunder og kolleger vil noe helt annet. Når kravene er mot­stridende, kommer arbeids­takeren i konflikt med seg selv om det som er rett.

Andre ganger kan det handle om å bli satt til oppgaver uten til­strekkelige mulig­heter for å klare dem.

Det er slike ting forskerne kaller rolle­konflikt.

Ikke bli en stresskilde

Ifølge Live Bakke Finne, en av de tre Stami-forskerne som står bak studien, er rolle­konflikt den enkelt­faktoren som gir høyest risiko for angst og depresjon.

For nærmeste leder er det viktig ikke å være en stress­kilde for de ansatte, men behandle dem godt og lytte til dem.

– Selv om ikke alle forhold på arbeids­plassen er slik de burde være, vil en støttende og rettferdig ledelse beskytte mot angst og depresjon, sier hun.

Organisering gir skvis

Forskning har vist at ved angst og depresjon, retter virksom­heter tiltakene ofte mot enkelt­personer.

Men fordi rolle­konflikter ofte skyldes dårlig organisering av arbeidet, er det ikke nok å hjelpe enkelt­personer med å holde ut situasjonen.

Studien fra STAMI er laget av forskerne Live Bakke Finne, Jan Olav Christensen og Stein Knardahl.

Kilde: Støtte fra leder reduserer angst og depresjon

Powered by Labrador CMS