Nesten tolv prosent av arbeidstakerne har psykiske plager som trolig trenger behandling. Risikoen er størst for de som opplever motstridende krav i arbeidet.
En rettferdig leder kan motvirke at ansatte havner i skvis mellom forventninger fra overordnede og fra kunder / klienter. (Ill.foto av møte: Colourbox)
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Best beskyttet mot angst og depresjon er de som har støtte fra rettferdige ledere og har positive utfordringer i jobben, viser en studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
Motstridende krav
Sjefen vil én ting, mens kunder og kolleger vil noe helt annet. Når kravene er motstridende, kommer arbeidstakeren i konflikt med seg selv om det som er rett.
Andre ganger kan det handle om å bli satt til oppgaver uten tilstrekkelige muligheter for å klare dem.
Det er slike ting forskerne kaller rollekonflikt.
Ikke bli en stresskilde
Ifølge Live Bakke Finne, en av de tre Stami-forskerne som står bak studien, er rollekonflikt den enkeltfaktoren som gir høyest risiko for angst og depresjon.
For nærmeste leder er det viktig ikke å være en stresskilde for de ansatte, men behandle dem godt og lytte til dem.
– Selv om ikke alle forhold på arbeidsplassen er slik de burde være, vil en støttende og rettferdig ledelse beskytte mot angst og depresjon, sier hun.
Organisering gir skvis
Forskning har vist at ved angst og depresjon, retter virksomheter tiltakene ofte mot enkeltpersoner.
Men fordi rollekonflikter ofte skyldes dårlig organisering av arbeidet, er det ikke nok å hjelpe enkeltpersoner med å holde ut situasjonen.
Studien fra STAMI er laget av forskerne Live Bakke Finne, Jan Olav Christensen og Stein Knardahl.