Renhold-hjemme-colourbox.jpg

Dømt for å ha kjøpt svart arbeid

For første gang er en person dømt for å ha betalt svart for vaske­hjelp. Kvinnen, som skal være en norsk næringslivs­leder, ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og 20 000 kroner i bot.

Publisert

Saken ble etterforsket fordi renholderen også hadde stjålet fra sine kunder. Ill.foto av renhold: Coloubox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Også tre andre vaskekunder ble av Larvik tingrett idømt bøter på mellom 3000 og 6000 kroner i det samme saks­komplekset.

De er ikke alene om å ha betalt svart for vaskehjelp. Skatte­direktoratet anslår at halvparten av renholds­markedet i private hjem er svart.

Baard Fiksdal, informasjons­sjef i NHO Service, tror kvinnens dom vil få en preventiv effekt, men frykter at effekten blir kortvarig.

- Det er svært sjelden at noen blir tatt og straffet for å ha kjøpt renhold svart i Norge. I dette tilfellet ble saken etter­forsket fordi kvinnen også hadde blitt frastjålet sølvtøy, sier Fiksdal.

Etterforsket på grunn av tyveri

Vaskehjelpen selv ble ifjor dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for bedrageri og skattesvik, for å ha vasket svart mens hun samtidig mottok vel 2,2 millioner kroner i sykepenger, rehabiliterings­midler og uføre­stønad fra Nav.

Vaskehjelpen ble også dømt for å ha stjålet sølvtøy fra tre kunder. Det var dette som satte politiet på sporet.

Kan vaske hvitt

Hanne Nordhagen, operativ leder i rengjørings­firmaet Citymaid, opplyser at private kan ta tre ulike grep for å kjøpe renholds­tjenester legalt:

  1. Du engasjerer et byrå, etter at du har sjekket med Arbeids­tilsynets renholds­register at byrået er godkjent.
  2. "
  3. Du ansetter en selvstendig nærings­drivende. Inngå gjerne skriftlig kontrakt, be om faktura og betal via bank. Du slipper arbeids­giveransvar, men må betale moms. Lønnen kan være hvit og skattefri om arbeidet skjer i tilknytning til hjemmet ditt eller hytta, som renhold, hagestell, snømåking og arbeid på bygning, hage og kjøretøy, og ikke overstiger 6000 kroner i året pr. person. Du må betale som privat­person og den som utfører arbeidet kan ikke gjøre det som en del av egen virksomhet.
  4. Du blir arbeidsgiver. Du regnes som arbeidsgiver for den som gjør jobben, men slipper arbeids­giveravgift om arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen og utbetalt lønn ikke utgjør mer enn 60 000 kr i året. En forutsetning er at du betaler som privat­person og at den som utfører jobben ikke har firma i samme bransje.

Kilder: Næringslivsleder dømt for svart vask og 3 enkle grep for å få lovlig vaskehjelp

Les mer: Kjøp renhold for 6000 skattefritt

Powered by Labrador CMS