Renholder 5190.700 foto ISS

Flere tar utdannelse i renhold

I løpet av ti år har nærmere 5000 renholdere i Norge tatt fagbrev og fått tittelen renholds­operatør, viser tall fra SSB. Og trenden er økende. De siste to-tre årene har rundt 600 tatt fag­brevet hvert år.

Publisert

Stadig flere utdanner seg til renholds­operatør. Foto av renholdere: ISS

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

For å jobbe med renhold holder det ikke lenger å kunne moppe et gulv. Stadig flere i renholds­bransjen tar fagbrev.

– Det er en bransje som har endret seg dramatisk. Renhold er mye mer komplekst nå enn for bare få år siden, sier opplærings­ansvarlig for renhold i ISS, Asbjørn Aase, til nyhets­byrået Newswire.

Man skal ha kjenn­skap til ulike kjemi­kalier, mate­rialer og metoder for å gjøre jobben riktig. I tillegg er hånd­tering av maskiner og tekno­logi ofte en del av renholds­arbeidet.

– Vi ser at stadig flere av våre kunder krever at ren­holderne har doku­mentert fag­kunn­skap, sier Aase.

Han har siden 2009 vært ansvarlig for kursing av renholds­arbeidere i ISS som vil ta fagbrev. ISS er ett av selskapene som utdanner flest renholds­operatører her i landet, med rundt 120 årlig.

Mindre kjemikalier

For å få fagbrevet, må renholderne gjennom opplæring i blant annet kjemi, material­lære, metoder og utstyr, HMS, smitte­forebygging, service og planlegging. I tillegg undervises det grundig om inneklima.

– Det er vel dokumentert at et dårlig innemiljø kan gjøre oss syke. Feil bruk av kjemi­kalier er en av årsakene. Det hviler derfor et stort ansvar på renholderne her, sier Aase.

Takket være mikro­fiber­kluten brukes det i dag langt mindre kjemikalier, og det brukes oftere tørre rengjørings­metoder, sammen­lignet med tidligere.

– Fra bare å vaske en flate, gir utdanningen renholds­arbeiderne bedre forståelse for hvorfor og hvordan man vasker en flate, og hvordan man unngår bakterie­spredning, sier Aase.

Skaper yrkesstolthet

– Renholdsoperatør er et av våre viktigste yrker, mener Ellen Petrine Fretheim, som inntil nylig hadde ansvaret for fag­opplæring i Lilleborg.

– Hvis renholderne uteble fra et sykehus, ville sykehuset måtte stenge. Leger og syke­pleiere behandler sykdom, mens renholderne fore­bygger. Derfor er kompetanse så viktig, sier Fretheim.

Hun har undervist renholdere siden 1996 og har vært med på å utarbeide læreplanen som brukes i dag.

Fretheim har også skrevet master­oppgave om temaet. Hun fant ut at mange renholdere fikk større yrkes­stolthet etter å ha tatt fagbrev.

– Målet med utdanningen var høyere lønn for de fleste, men etter å ha bestått, fikk mange økt motivasjon for å lære mer, sier Fretheim.

Tidligere var det de som jobbet i stat og kommune som tok fagbrev. Nå er det stadig flere renholdere i private selskaper som tar utdannelsen.

Fretheim sammen­ligner det med andre yrkes­utdanninger.

– Hvis man går på restaurant, forventer man at kokken kan faget sitt. Det samme forventer man av mekanikeren på verkstedet der man leverer inn bilen. Slik må det også være i renholds­bransjen, sier hun.

Kilde: Presse­melding fra det oppdrags­finansierte nyhets­byrået Newswire. Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for ISS

Powered by Labrador CMS