FM-analyse av kommuner 2014

HiOA-studenter har analysert byggdrift

Studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus, i Husøkonomi og Serviceledelse, har analysert kostnader knyttet til Facility Manage­ment i norske kommuner. Studien er utført i sam­arbeid med NHO Service.

Publisert

NHO Service har bistått studentene Mari Antonsen Røed og Daniel Nybø i sin analyse.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Studentene Mari Antonsen Røed og Daniel Nybø har nå levert sin bachelor­oppgave innen­for nevnte område, melder NHO Service.

Bakgrunnen for analysen er at norske kommuner forvalter om lag 21 millioner kvadrat­meter formålsbygg og årlig utfører drifts­aktiviteter for 10 milliarder kroner.

Dette omfatter kostnader til løpende drift, renhold, vakthold, sikring, energi og vann samt avløp og renovasjon.

Mangler detaljert statistikk

Imidlertid finnes det få gode enhetskostnader for eiendoms­drift i den offentlige databasen KOSTRA (statistisk oversikt over kostnader, måloppnåelse m.m. i norske kommuner, bydeler og fylkeskommuner, red.anm.).

Ut fra en tidligere analyse utført av Ole Albert Fugleberg, foreleser i statistikk, vet NHO Service at ulike formåls­bygg har svært ulike kvadrat­meter­kostnader, men flere tjenester var samlet i begrepet «driftsaktiviteter». Dette gjør det vanskelig å sammen­ligne kommunene.

"

KOSTRA drives av SSB og inneholder tall om offentlig drift.

I samarbeid med NHO Service har de to HiOA-studentene sett på drifts­kostnader knyttet til fire byggtyper (administrasjons­bygg, skolebygg, førskole­bygg og institusjons­bygg) i to kommuner, hver med ca. 40 000 innbyggere.

Funnene påvirker måten NHO Service selv utvikler sin egen statistikk for de private bedriftene innenfor Facility Management, for i størst mulig grad å få sammen­lign­bare tall.

Kilde: FM-analyse av kommuner (her kan du også laste ned studentenes analyse)

Les også: Analyserer FM-tjenester. Cas Wassenaar fra Nederland skal høsten 2014 være praktikant i NHO Service og skrive en oppgave om de effekter som Facility Mangement kan ha innenfor helse og velferd i kommune-Norge.

Analysen avslører store sprik

"

Analysen fra Mari Antonsen Røed og Daniel Nybø.

Red.anm.: Studentenes rapport viser at føringen av regnskaps­poster spriker og at kostnader derfor er vanskelig å sammen­ligne.

Intervju­objektene i «kommune B» var ikke villig til å oppgi, eller visste ikke, drifts- og renholds­kostnadene for de ulike byggtyper. Ved å studere regnskapet inngående, syntes kommune B å ha en kvadrat­meter­pris på budsjett­posten «renhold» som lå betydelig lavere enn «kommune A», men B lå til gjengjeld betydelig høyere på «drift». Dette kan skyldes ulik regnskaps­føring.

I kommune A hadde eiendoms­enheten stor frihet til å styre sine egne budsjetter, mens kommune B hadde en langt mer detaljstyrt økonomi.

Studentene opplevde at kommune B hadde dårligst oversikt over kostnadene sine. De tror dette kan ha med å gjøre at det er flere personer i denne kommunen som skal ha oversikt over og være med på å kontrollere og kostnadsføre tallene, noe de tror kan føre til mindre oversikt igjen til overordnede ledere – i dette tilfellet det ledende teamet i eiendoms­avdelingen. Her må det også tas med i betraktningen at det ikke er intervju­objektet i Kommune B som har det totale ansvaret for eiendoms­avdelingen, og har heller ikke ansvaret for organiseringen av ansvar med tanke på muligheter for å gjøre endringer.

Powered by Labrador CMS