Penger mynter 25 prosent trondeh 7615

Jubel og redsel over nøytral moms

I uken som er gått etter at forslaget til nytt stats­budsjett ble lagt fram 8. oktober, har det som ventet vært delte meninger om innføringen av såkalt nøytral mer­verdi­avgift i stats­for­valt­ningen. Innføringen kan påvirke flere tusen ren­holdere i statlig og privat sektor.

Publisert

Nøytral mva. vil fjerne en urett­ferdig konkurranse­vridning, men kan også være negativt for stats­ansatte renholdere. Ill.foto av penger: Trond Erik Hillestad

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Regjeringen ønsker å innføre nøytral merverdi­avgift for statlige forvaltnings­organ fra 1. januar 2015 (departe­menter og under­liggende etater), og for helse­fore­takene fra 1.januar 2016.

Statlige organer må i dag betale merverdi­avgift hvis de benytter for eksempel private renholds­bedrifter. Etter det nye forslaget kan disse utgiftene til merverdi­avgift fratrekkes. Dermed fjernes dagens konkurranse­ulempe for de private aktørene.

Frykter oppsigelser i statsforvaltningen

– Et lokomotiv for konkurranse­utsetting i statlige virksom­heter, sier NTL-sekretær Julie Lødrup.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) er et fagforbund for ansatte i staten og i virksom­heter med offentlig tilknytning. NTL er generelt skeptisk til konkurranse­utsetting.

– Vi er redd for at nøytral moms vil bli et lokomotiv for konkurranse­utsetting i statlige virksom­heter. Det vil gjøre det enda lettere enn i dag å kutte kostnader ved å konkurranse­utsette tjenester som for eksempel renhold. Når renhold overlates til private aktører, er erfaringen at det går hardt ut over lønna og pensjonen til allerede lavtlønte renholdere, og de er som regel kvinner, uttalet hun til fagforenings­bladet Aktuell.

LO-Leder Gerd Kristiansen uttalte allerede i fjor at LO frykter konkurranse­utsettingen vil gå ut over både kvaliteten og lønns-, arbeids- og pensjons­vilkår for de som jobber i staten.

Ser store muligheter

I arbeids­giver­organisasjonen NHO Service, som organiserer en rekke private renholdsbedrifter, er stemningen en helt annen.

– Dette betyr at private bedrifter endelig kan levere tjenester på like vilkår, uten en konkurranse­ulempe på 25 prosent. Meget gledelig og et viktig gjennom­slag, sier Petter Furulund, adm.dir. i NHO Service.

For de private bedriftene, og dermed også deres renholds­arbeidere, åpnes et marked på ti milliarder kroner, anslår NHO Service.

Furulund mener dette også vil være et viktig bidrag til økt kostnads­effektivitet i offentlig sektor.

Tar vekk konkurransevridning

Også direktør i arbeids­giver­organisasjonen Virke service, Stein Johnsen, er glad for å ha oppnådd gjennom­slag for nøytral mva.

– Virke har lenge vært opptatt av at myndig­hetene skal behandle offentlige og private tjeneste­leverandører likt, sier han.

I dag skjer det en konkurranse­vridning ved at staten kan produsere tjenester med egne ansatte uten merverdi­avgift, mens kjøp fra private tilbydere blir belastet med merverdi­avgift.

– At Regjeringen har lyttet til dette og nå endrer regel­verket er vi svært tilfredse med, sier Johnsen.

Han forventer at staten nå vil øke bruken av private tjeneste­leverandører.

Kilder:

– Lokomotiv for konkurranseutsetting

Pressemelding fra LO

– En historisk seier

Nøytral moms åpner marked på 10 mrd

– Forventer økt bruk av private tjenesteleverandører

Powered by Labrador CMS