Stress, arbeidsnarkomani

Mange jobber selv om de er utmattet

Manger arbeidstakere jobber på tross av at de har symptomer som tyder på utmattelse. For å bli frisk er det avgjørende at slike sykdommer oppdages tidsnok.

Publisert

Litt for mange baller i lufta samtidig? Ill.foto av stresset kvinne: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Den svenske forskeren Kristina Glise har gjennom­ført en under­søkelse som viser at mange jobber selv om de er utmattet.

Hun oppfordrer arbeids­givere og bedrifts­helse­tjeneste til å undersøke grupper som er kjent for å ha høy arbeids­belastning eller er under ekstra press.

Utmattelse kan vise seg å være vanligere enn vi har trodd. Glise spurte ialt 2700 ansatte og en seksdel viste seg å ha symptomer på utmattelse. De var altså på jobb selv om de var syke.

De som hadde helseproblemer mente også at problemene påvirket deres arbeidsevne.

To år senere ble det gjennomført en oppfølgende under­søkelse av de samme personene. Sykefravær var mye vanligere blant dem som viste tegn til utmattelse i den første under­søkelsen.

En annen studie har fulgt 200 pasienter som fikk behandling for stress. Selv etter 18 måneders behandling var en tredel av dem fortsatt utmattet. Restitusjons­tiden var påvirket av mange faktorer, men den aller viktigste var hvor lang tid som gikk før behandlingen startet.

Kilde: Många jobbar trots symtom på utmattning

Powered by Labrador CMS