Mekanismen bak lungeskader fra sprayprodukter er avdekket
Renholdere har over dobbelt så stor risiko for å få lungeproblemer som andre arbeidstakere. Nå har danske forskere avslørt hvordan og hvorfor spray hemmer lungenes funksjon.
Det kjemiske stoffet perfluorsilan (også kalt silisiumtetrafluorid) er bygget opp av ett silisiumatom og fire fluoratomer. Stoffet brukes bl.a. i overflatebehandling og impregnering, men viser seg å hemme lungenes funksjon. Ill.foto av spray: Trond Erik Hillestad
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Forskerne har tidligere funnet at områder i lungene til mus kan klappe sammen når de innånder en tilstrekkelig mengde av et sprayprodukt til gulvbehandling. Nå vet de hvorfor:
Stoffer i sprayproduktet hemmer funksjonen til den såkalte lungesurfaktanten.
Lungesurfaktant er naturlige, overflateaktive stoffer i den væskefilmen vi har i lungene. Surfaktanten reduserer overflatespenningen og hjelper til å åpne de minste luftblærene i lungene.
Produktet det er snakk om i det danske forsøket, er et sprayprodukt til gulvbehandling. Det danner en vannavvisende film på gulvet og innholder et aktivstoff kalt perfluorsilan.
Seniorforsker Søren Thor Larsen fra NFA forklarer hva som skjer:
– På innsiden av lungene finnes det en væskefilm, som kalles lungesurfaktanten. Filmen består av bestemte overflateaktive stoffer samt stabiliserende proteiner – en blanding som til sammen sørge for at lungene ikke klapper sammen når vi puster ut.
Når sprayens aktivstoff, perfluorsilan, kommer ned i lungene, kleber det seg til et viktig protein i surfaktanten. Dette hemmer proteinets evne til å binde seg til og stabilisere de overflateaktive fettstoffer og proteiner, som til sammen danner lungesurfaktanten.
– Resultatet er at lungesurfaktanten fungerer dårligere, og områder i lungene kan klappe sammen.