Bygning byggdrift natt teh0112

Nå kan du ta fagbrev som byggdrifter

I fjor ble bygg­drifter­faget godkjent som lærefag, etter fem års arbeid, og denne høsten er både lære­planer, kompetanse­mål og ikke minst utdannings­tilbud på plass.

Publisert

Å drifte et bygg effektivt og riktig betyr mye for blant annet inne­klimaet. Ill.foto av bygnings­masse: Trond Erik Hillestad

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Fra 1. august ble læreplanen gjort gjeldende, og både AOF og Folkeuni­versitetet tilbyr teori­undervisning til dem som ønsker å ta fagbrev som praksis­kandidater i byggdrifter­faget. Også andre vurderer utdanningen, blant andre Fagakademiet, men i skrivende stund er dette ikke avklart.

Det er Fagforbundet som melder dette. De var i sin tid en av organisasjonene som tok initiativet til å få byggdrifter­faget godkjent som lærefag.

– Vi håper at kommuner og fylkes­kommuner ser det positive i at deres byggdriftere får en solid fagutdanning. Så langt er tilbake­meldingen at flere kommuner og fylkes­kommuner er interesserte, sier rådgiver Jarle Kristoffersen i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk.

Siden fagutdanningen er helt fersk, er det ennå ikke skrevet noen lærebøker. Men kompetanse­målene og læreplanen er klart definert, og det blir opp til lærestedene å skaffe kompendier og annet materiell.

I første omgang er tilbudene om den teoretiske utdanningen rettet mot ansatte som allerede jobber med byggdrift, og som ønsker seg en formell utdanning og et fagbrev.

– I løpet av ikke altfor lang tid håper vi også å få på plass dette som et tilbud i den videre­gående utdanningen, sier Jarle Kristoffersen.

I et slikt utdanningsløp starter elevene på vg1 bygg- og anleggsteknikk, og går der i ett år før de fortsetter med tre års praksis i lærebedrift.

Kilde: Nå kan du ta fagbrev som byggdrifter

Powered by Labrador CMS