Ventilasjon kanal renhold teh 8130

Urene ventilasjons­anlegg kan gi dårlig inneklima

Anlegg som ikke driftes og rengjøres som de skal, kan forårsake inne­klima­problemer. Smuss og fukt i anleggene får mikro­organismer til å vokse og det kan dannes irriterende stoffer som spres rundt i inneluften.

Publisert

Sjekk at ventilasjons­anlegget ikke blåser unødig mye støv og partikler inn i innemiljøet (foto av tilførsels­ventil).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I en ny forsknings­studie har IVL Svenska Miljö­institutet undersøkt hvordan luft endres når den transporteres gjennom fire ventilasjons­anlegg i kontorbygg. De fire byggene rommet ordinære kontorer og hadde ingen problemer med inneklimaet.

Målingene viser at de filtrene som skal rense inntaks­luften, stoppet færre partikler enn forventet. Det ble dannet irriterende stoffer som organiske syrer og formal­dehyd, og selv konsentrasjonen av karbon­dioksid økte. I to ventilasjons­anlegg fant forskerne muggdannelse.

Ventilasjon­skanaler bør rengjøres jevnlig. Vær forsiktig slik at du ikke skjærer hendene på skruer o.l. som stikker inn i rørene – det kan gi infeksjon.

– Hvis fukt kommer inn i ventilasjons­systemet kan det bidra til at det dannes irriterende stoffer og føre til en oppvekst av mikro­organismer, uttaler Pär Fjällström, som er forsker ved IVL Svenska Miljöinstitutet.

Han mener dette er et vanlig problem. Trolig skyldes 70 prosent av de helse­problemene som folk opplever i innemiljøet, dårlig luft eller dårlig renhold av ventilasjonen.

Slike problemer kan ofte forebygges ved å sjekke at ventilasjons­systemene fungerer som de skal. At tilstrekkelig mye luft blir skiftet ut, har også stor betydning for luftkvaliteten. Kanalene må rengjøres og det er også viktig å skifte filter jevnlig – gjerne hver vår etter pollen­sesongen og hver senhøst etter en fuktig og potensielt muggrik høst.

Kilde: Orena ventilationssystem kan orsaka dålig inneluft

Powered by Labrador CMS