Deb solkrem graf
Deb solkrem graf

Bruk solkrem når du er ute

Jobber du mye uten­dørs? Når UV-indeksen er 3 eller over, bør du bruke sol­krem, anbefaler leverandøren Deb. Men hva innebærer egentlig solfaktor-tallet?

Publisert

Solfaktoren (SPF) forteller hvor god beskyttelse en solkrem gir mot UVB-stråler fra solen, forklarer Deb.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Man kan kanskje forledes til å tro at en solkrem med SPF 30 beskytter dobbelt så godt som en med SPF 15, men det er på ingen måte riktig.

Reelt sett gir en solkrem med SPF 30 kun en ekstra beskyttelse på ca. 4 prosent i forhold til en solkrem med SPF 15. På grafen nedenfor kan du se forholdet mellom solfaktor og den faktiske beskyttelsen.

Grafen viser hvordan ulike solfaktorer beskytter mot UVB-stråling. (Ill.: Deb)

UVA-, UVB- og UVC-stråling

Det er et lovkrav at sol­kremer skal beskytte huden mot UVA-stråling tilsvarende minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. En solkrem med SPF 30 skal dermed beskytte med minimum faktor 10 mot UVA, hvor faktor 10 altså tilsvarer ca. 90 % av beskyttelsen.

UVA-stråler utgjør omkring 95 % av de ultra­fiolette strålene som treffer jorden. UVA-stråler går gjennom sky­dekket og finnes derfor hele året. UVA-stråler trenger dypere inn i huden og gir huden farge, men bidrar også sterkt til hudens aldring.

UVB-stråler utgjør omkring 5 % av de ultra­fiolette strålene som treffer jorden. UVB-stråler bremses av skydekket og glass. UVB absorberes primært i hudens øverste lag og forårsaker rødhet og sol­forbrenning.

UVC-stråler fra solen når ikke jordens over­flate, men blir stoppet av ozonlaget. UVC-stråler kan også oppstå i for­bindelse med sveising.

Ulike solfiltere

Solkrem med kjemisk solfilter trenger inn i det øverste hud­laget og virker gjennom å absorbere UV-strålingen og omdanne den til varme. Solkrem med fysisk sol­filter legger seg over huden med en tynn, hvitaktig hinne og virker ved å reflektere UV-strålingen.

Deb er leverandør av renholds­midler og produkter for hud­hygiene, red.anm.

Kilde: Når UV-indeksen er 3 eller over, bør du bruke solkrem