Nærings- og fiskeridepartementet foreslår å gi klageorganet KOFA mulighet til å ilegge gebyr og bringe saker inn for retten. NHO har lenge bedt om dette.
– Håndhevingen av regelverket mot ulovlige direkte anskaffelser er ikke god nok. Derfor vil jeg gi Klagenemnda for offentlige anskaffelser mulighet til å ilegge gebyr og bringe saker inn for retten, sier næringsminister Monica Mæland (H).
Etter en lovendring i 2012 kan nemnda bare uttale seg om at det har skjedd et lovbrudd, men det får ingen rettslige konsekvenser for oppdragsgiveren.
– Dagens ordning der leverandørene må gå til domstolene for å håndheve grove brudd på anskaffelsesreglene har rett og slett ikke vært effektiv nok, sier Mæland.
Jubel hos NHO
NHO er fornøyd med at regjeringen foreslår styrket håndhevelse av anskaffelsesregelverket.
I 2010 gikk Håndhevelsesutvalget, mot NHOs mindretallsrepresentant, inn for å overlate overtredelsesgebyret til domstolen.
NHO mente at ingen ville gå til domstolen med slike klager. Det ble også realiteten, melder NHO på sine nettsider.
– NHO jubler helhjertet. Forslaget er en ordentlig styrking og effektivisering av håndhevelsen, sier Arnhild D. Gjønnes, NHOs ekspert på offentlige anskaffelser.
– At det samtidig foreslås at klagegebyret tilbakebetales ved medhold i rådgivende saker, vil styrke rettssikkerheten.
Ikke nok med diplom på veggen
– Selv om gebyret i seg selv ikke er stort, har mange bedrifter droppet å klage til KOFA for å betale 8000 kr for en diplom på veggen dersom de fikk medhold i klagen. Ingen incitamenter overhodet, sier Gjønnes.
– NHO vil jobbe for at KOFA skal bli et klageorgan med bindende avgjørelser også utenom ulovlige direkteanskaffelser, sier han.
Forslaget ut på høring
Nærings- og fiskeridepartementet sender nå på høring forslag til endringer i anskaffelsesreglene. Formålet er å styrke håndhevingen av regelverket mot ulovlige direkte anskaffelser.
Forslagene innebærer at når klagenemnda får inn en klage på ulovlig direkte anskaffelser vil nemnda ha kompetanse til enten å ilegge overtredelsesgebyr, eller til å bringe saken inn for retten for å få kontrakten kjent uten virkning.
Der klagenemnda mener at oppdragsgiver har foretatt en ulovlig direkte anskaffelse risikerer oppdragsgiver et gebyr på inntil 15 prosent av anskaffelsens verdi.
Videre foreslår departementet at gebyret for å klage til klagenemnda skal tilbakebetales der klager får medhold. For klager på ulovlige direkte anskaffelser skal gebyret på 1000 kroner tilbakebetales i sin helhet. For klager i andre typer saker, der gebyret er 8000 kroner legger departementet frem to alternative forslag.
Fristen for å komme med innspill er 14. august 2015.
Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) håndterer klager fra leverandører eller andre med saklig klageinteresse som gjelder brudd på regelverket for offentlige anskaffelser.