Lena-Karin Erlandsson ved Lunds universitet har utviklet en metode hun kaller hverdagsrevidering. Målet er å finne fram til aktiviteter som gir, istedenfor tar, energi.
"
Se på din egen hverdag. For å kunne forandre, må du vite hva du egentlig gjør. Sett deg ned på kvelden og tenke gjennom hva du har gjort på dagen. Hva har vært riktig? Skriv ned en liste over hva som har vært morsomt og hva du gjør utelukkende fordi du er nødt. Tenk på gjennom hva du virkelig er nødt til. Kanskje kan du kutte ut enkelte møter, svare på noen av e-postene eller kutte ut noen oppgaver i hjemmet.
Bli bevisst på energislukene. Ulike aktiviteter har ulik verdi for ulike mennesker. Finn ut hvordan de påvirker deg og prøv å fylle på med aktiviteter som tilfører deg energi.
Ha det gøy selv når det er hektisk. Prøv å få gjort de aktivitetene du liker best, de fungerer som en vaksine mot stress. Gjør en artig oppgave, ta deg en skogstur eller se et godt tv-program. Når vi er stresset, velger vi lett bort det som er gøy og gjør kun det vi tror vi er nødt til å gjøre.
For å kunne velge gøy-aktiviteter selv i intensive perioder, må vi være strategiske. Det er lett å forsøke å presse inn aktiviteter vi tror er gøy, fordi alle andre gjør dem, som å begynne med yoga eller golf. Kanskje kan du spørre bossen om mer fleksibel arbeidstid, slik at du kan gå deg en tur i lunsjen eller etter morgenrushet.
Gled deg over det du har gjort. Se virkeligheten for det den er. Skal du utføre en oppgave du tror tar to timer, sett av to timer og la deg ikke forstyrre underveis. Når du har avsluttet, vær stolt over at du gjennomførte og at du rakk det på den tiden du bestemte. Det gir energi.
Få kontroll på avbruddene. Vi lever i en tid som belønner hyppige avbrudd. Men for mange avbrudd skaper stress og sykdom. Når dagen er slutt, er det lett å tenke at vi ikke har utrettet noe som helst. Skriv ned alt du synes forstyrrer deg. Snakk med kolleger og familie om hvordan dere kan redusere antall avbrudd. Og sørg for å gjøre det kjent: har du lukket kontordøra, betyr det at du ikke vil bli forstyrret.
Velg deg noen fritidsaktiviteter som du setter av tid til og går inn i med fullt nærvær.