nese_colourbox

Stadig flere sliter med inneklimaet

I Sverige viser det seg at de fleste nye pasienter som oppsøker arbeids­miljø­klinikker, gjør det på grunn av plager som kan skyldes inneklimaet.

Publisert

Antallet arbeids­takere som sliter med inneklima vokser raskere enn kjemikalier og belastningslidelser (ill. av nese: Colourbox)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er pasient­statistikk fra Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm som viser dette.

Der antas nesten fire av ti pasientbesøk å kunne kobles til bygningene der pasientene arbeider eller bor.

Dårlig inneklima kan gi problemer med alt fra slim­hinner og luft­veier til hoste, irriterte øyne, tett nese, luftveis­infeksjoner og forverring av astma.

Pasientgruppen med slike plager har siden 2008 vokst mer enn andre grupper, for eksempel personer som er eksponert for kjemikalier eller som har belastnings­lidelser.

Dårlig inneklima kan blant annet skyldes fukt, mugg eller problemer med ventilasjons­anlegget.

– Det finnes mange fuktskadde bygninger, f.eks. skoler, barnehager og kontorbygg. Det handler både om at de er slurvete oppført og at man slurver med tiltak etter lekkasjer, sier Marie Lewné, som leder enheten for arbeids­medisin.

Hun legger til at det trolig finnes mange pasienter som burde oppsøkt arbeids­medisinske sentre eller yrkes­hygienikere, men som arbeider på små arbeids­plasser uten bedrifts­helse­tjeneste, eller som de ordinære helse­tjenestene ikke fanger opp.

Kilde: Allt fler får problem av inomhusmiljön på jobbet

Powered by Labrador CMS