Tjenester kan bli dyrere uten forhåndskunngjøring
Innkjøpskostnadene kan skyte i været dersom offentlige virksomheter ikke publiserer sine innkjøpsplaner i god tid. Det hevder en av de store tjenesteleverandørene, ISS.
Når tjenestene kjøpes inn med flere års mellomrom, kan det gi innkjøperen liten fortrolighet med renholdsbehovet. (Ill.foto av renholder: Colourbox)
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Regelverket i Norge tilsier at veiledende kunngjøringer kan benyttes til forhåndskunngjøring ved innkjøp av tjenester. Det er imidlertid ingen plikt.
Ifølge det offentlige nettstedet Anskaffelser.no viser det seg at veiledende kunngjøring benyttes i liten grad.
Informasjon om planer kommer heller via leverandørmøter eller publisering på egne nettsider. Derimot brukes veiledende kunngjøring en god del til å kutte tidsfrister, innhente informasjon eller starte dialog med markedet.
Ønsker å planlegge bedre
Leverandørmarkedene setter stor pris på å få kjennskap til hvilke planer de offentlige virksomhetene har i god tid før selve kunngjøringen for den konkrete kontrakten kommer.
Blant fordelene er at de får bedre tid til å planlegge sine tilbud, disponere arbeidsstokken og gjennomføre dialog før konkurransen tar til.
I Danmark har statlige virksomheter i tre år hatt plikt til å legge ut sine innkjøpsplaner på udbud.dk. En undersøkelse som Dansk Industri nylig gjennomførte, viste imidlertid at bare tre av 20 departementer hadde etterlevd kravet.
Kan bli dyrere
I en kommentar sier tjenesteleverandøren ISS i Danmark at det å la være å kunngjøre sin planer, kan fordyre statens innkjøpspriser. ISS leverer årlig opp mot 150 pristilbud på ulike offentlige oppgaver, til millioner av kroner.
Jens Boe Jacobsen, avdelingssjef hos ISS i Danmark, sier det slik:
– Når myndighetene kjøper ytelser, som for eksempel renhold, skjer det som regel med års mellomrom. Det kan medføre en manglende fortrolighet på området. Hvis det legges flere krav enn nødvendig i anbudsutlysningen, blir ytelsen dyrere enn nødvendig, fordi prisen jo stiger jo flere krav leverandøren må forholde seg til. Når anbudet skrus sammen på riktig måte, får man mest for pengene, sier Jacobsen.