Forskere ved et Rochester universitet i New York hevder å ha laget verdens mest vannavvisende metallflate. Den er så hydrofobisk at vanndråpene spretter unna.
Det finnes ingen kjemisk belegg på metallet. I stedet har de med laserbehandling klart å etse inn et komplisert mønster i mikro- og nanostørrelse på metalloverflater.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Dette fører til at vanndråpene bare spretter opp fra overflaten. Når de lander igjen, spretter de på nytt og ruller deretter av overflaten. De plukker også med seg bittesmå støvpartikler som måtte sitte på metallet.
Vanndråpene spretter vekk fra metallet med det innetsede mønsteret. (Foto av fenomenet: J. Adam Fenster / University of Rochester)
Etsingen gjør at den vannavvisende effekten ikke vil slites bort, slik det vil med eksisterende kjemiske nanobelegg.
En annen type vannavstøtende overflate, teflon, må ha en helningsgrad på opptil 70 prosent før vannet renner av. Med den nye metoden kreves bare 5 grader.
Utviklingsprosjektet har fått støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation, fordi teknikken kan gjøre sanitærforholdene bedre i utviklingsområder med liten tilgang på vann. For eksempel kan latriner brukes og renses med minimalt med vann.
Andre bruksområder er å bygge 100 prosent effektive vannfraktsystemer i form av vannrør i fattigere deler av verden, eller lage superglatte stekepanner, vannavvisende telefoner og bærbare datamaskiner. Et annet område er å forhindre ising på kalde metalloverflater, som på biler, skip og fly.
Pr. i dag tar det én time å etse et område på 3x3 centimeter, så litt fram i tid ligger nok dette.