Mange kommuner har ikke verktøy og metoder til å håndtere bygganskaffelser og byggvedlikehold på en profesjonell måte, viser en undersøkelse fra Difi og NKF.
Kommunene er ofte ikke flinke nok til å se helheten mellom investering, vedlikehold og utvikling av bygningsmassen. (Ill.foto av vedlikehold: Jogeir Agjeld)
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
– Dette bekymrer oss. Bygg og eiendom er noen av de mest krevende anskaffelsene norske kommuner kan gjøre, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.
Undersøkelsen ble gjennomført våren 2014 av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Norsk kommunalteknisk forening (NKF). 81 kommuner og fylkeskommuner svarte om deres erfaringer med og rutiner for anskaffelser innen bygg, anlegg og eiendom.
En tredjedel av kommunene manglet en oversikt over tilstanden for sine bygg og eiendommer. Færre enn halvparten hadde en vedlikeholdsplan og kun 1 av 4 kommuner har maler og verktøy for oppfølging av kontrakter i teknisk sektor.
– Resultatene avdekker manglende planlegging, verktøy og metoder for å gjennomføre slike anskaffelser på en profesjonell måte. Dette er foruroligende for kommuneøkonomien, sier Dag Strømsnes.
– Problemet er ikke manglende planer for investering. Det er heller at kommunene ikke ser investeringene godt nok i sammenheng med behovene for vedlikehold og utvikling av bygningsmassen. Det er vanskelig for kommunene å se helheten når de mangler tilstandsoversikter og vedlikeholdsplaner, sier Dag Strømsnes.
I en kommune går tilnærmet hele investeringsbudsjettet til bygg, anlegg og eiendom. Av dette går mesteparten til innkjøp av varer og tjenester. Drift av bygg alene utgjør 20 prosent av kommunenes budsjett. Det er like mye som kommunene bruker på skole.
– Hvis kommunen ikke er profesjonell på dette området, kan resultatet raskt bli overskridelser og sløsing med skattekroner, sier Dag Strømsnes.
På Difis nettside Anskaffelser.no kan kommunene finne omfattende veiledninger om bygg, anlegg og eiendomsanskaffelser. Her er også kurs i livssykluskostnader (LCC), veiledning om OPS og skjema for å vurdere erfaringer med leverandørene.