Ute i verden kan vi lese at danske busskontrollører nå skal utstyres med kamera som er integrert i uniformen. I Israel ønsker byen Elad å spore innleide renholdere elektronisk for å sjekke at de er effektive nok.
Billettkontrollørene til et dansk busselskap skal nå få kamera i uniformen. Kameraet skal forebygge vold og trusler fra passasjerer.
Kanskje kan dette være en idé for renholdere som føler seg utsatt på jobb?
For sikkerhetens skyld ...
Vold og trusler mot billettkontrollørene er et økende problem, og derfor gir busselskapet Movia billettinspektørene sine et kamera med på jobben, melder HMS-magasinet.
Kontrollørene vil bli utstyrt med såkalte bodycams, som er integrert i uniformene. De kan ta opp både lyd og bilde.
Kameraene filmer ikke konstant, men kan aktiveres av kontrollørene hvis de føler seg truet. Opptakene oppbevares i 14 dager, deretter slettes de.
Systemet innføres etter at det i et halvt år har vært på prøve hos Movias 16 kontrollører som svar på et økende antall voldsepisoder de siste årene.
Grunnleggende mistillit?
Mens det danske busselskapet er et eksempel på at overvåkning kan være av det gode, fordi den ansatte selv bestemmer om utstyret skal brukes, finner vi det stikk motsatte i Israel:
De kommunale myndighetene i byen Elad vil nemlig at gaterenholdere skal gå med elektronisk utstyr som sporer deres bevegelser.
Renholderne er innleid fra private byråer, som har protestert iherdig. Myndighetene endret deretter ordlyden i sitt vedtak, slik at sporingsutstyret nå skal festes til renholdsutstyret og ikke renholderen. Også bilene deres skal spores.
Myndighetene begrunner sitt krav med at «byen må forvisse seg om at innbyggerne får maksimalt igjen for eiendomsskatten de betaler» og sier videre at «rengjøringsbyråer som ikke tror de ansatte vil etterleve standarden (les: bruke sporingsutstyret), trenger ikke søke etter oppdrag.»