Dagens politiske streik er en markering mot foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. Men hvilke arbeidstakere har egentlig rett til å gå ut i streik? Og hvem skal betale?
Hele 1,5 millioner norske arbeidstakere kan i ettermiddag forsvinne fra sine arbeidsplasser og ut i gatene.
Det skjer når LO, YS og Unio tar ut sine medlemmer over hele landet i en to timer lang politisk streik i protest mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.
Streiken vil naturlig nok kunne gi problemer for arbeidsgivere.
Ikke bare å forlate jobben
Arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa hos kursleverandøren Infotjenester belyser spørsmålet om streikens gyldighet.
Arbeidstakere kan ikke uten videre forlate arbeidsplassen for å delta i en slik politisk streik, selv om aksjonen i seg selv er lovlig.
– Slike politiske streiker er ikke regulert gjennom lovverket, og det er heller ingen rettspraksis på hvem som har rett til å delta. Grunnlaget for å markere politisk motstand på denne måten er knyttet til tariffavtalene, sier Gauslaa.
Han sier arbeidstakere som jobber i bedrifter som har en tariffavtale med en av fagforeningene som nå går til politisk streik, har rett til å delta i aksjonen, dersom arbeidsgiver varsles innen rimelig tid.
– Hva som er rimelig tid i denne sammenhengen må vurderes i det enkelte tilfelle, og vil i noen grad avgjøres av hvor store konsekvenser det får for arbeidsgiver at arbeidstakerne forlater jobben, sier Gauslaa.
Som hovedregel vil de tillitsvalgte varsle arbeidsgiver om hvor mange av arbeidstakerne som vil delta i streiken. Hvis det ikke skjer, er det arbeidstakers egen plikt å gi beskjed i rimelig tid.
Ikke gitt at andre kan delta
For bedrifter som har inngått tariffavtale, forplikter arbeidsgiver seg til å bruke avtalens lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidstakere som utfører den samme type arbeid som tariffavtalen regulerer.
Gauslaa sier det likevel ikke er gitt at også arbeidstakere som ikke er organisert, men som utfører samme type arbeid som reguleres i tariffavtalen, kan delta i politisk streik.
– Arbeidstakere som ikke er fagorganisert bør avklare med arbeidsgiver i god tid dersom de ønsker å delta i streiken. Hvis arbeidstakeren forlater jobben uten å ha rett til det, er det å se på som skoft; og kan få alvorlige konsekvenser, sier Gauslaa.
Streik er ikke jobb
Selv om aksjonen er lovlig, og arbeidstakerne har rett til å delta, betyr det ikke at de har rett på lønn for tiden de er borte fra jobb.
– Arbeidsgiver er i sin fulle rett til å trekke arbeidstakerne i lønn for timene de er borte for å delta på en slik politisk streik, sier Gauslaa.