Stress, arbeidsnarkomani

Monotasking gjør deg mer effektiv

Det er slett ikke effektivt å gjøre flere ting på én gang. Multi­tasking er den beste måten å redusere hjernens kapasitet på, mens du sam­tidig øker stress­nivået.

Publisert

Ill.foto av stresset leder: Colourbox

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Er du typen som alltid har mange baller i lufta samtidig?

Forskning viser at multi­tasking har betydelig negativ innvirkning på effektivitet, kvalitet, hukommelse, kreativitet og stress, melder fagbladet Personal og Ledelse.

Det er særlig den digitale hverdagen som gjøre at vi fristes – eller presses – til å føre tankene både hit og dit. Men dette gir bare en falsk opplevelse av effektivitet.

Vi kan alltids snakke og rydde ut av oppvask­maskinen samtidig. Men med konsentrasjons­krevende oppgaver, som å delta i et møte og skrive en e-post til en kunde, blir det straks verre.

Slike oppgaver krever sitt av hjernen. Dermed blir multitasking i praksis til serietasking. Vekslingen mellom arbeids­oppgaver er både energi- og tidkrevende.

Forskning viser at når vi forsøker å løse to eller flere litt komplekse oppgaver samtidig, øker tiden med 25 til 40 prosent. Produksjonen av stress­hormonene kortisol og adrenalin øker, vi husker dårligere, lærer dårligere, blir mindre kreative og gjør flere feil.

Som regel er det ikke umulig å monotaske. Finn en balanse mellom multi­tasking når det er påkrevd, og monotasking når det lar seg gjøre.

Kilde: Monotasking: Å få mer gjort, med mer ro

Powered by Labrador CMS