Departementet vedtok tidlig i høst at Forsvarsbyggs rett og plikt til å rengjøre Forsvarets bygninger skal opphøre. Dette vil påvirke ca. 364 ansatte.
Det har imidlertid vært uklart hvordan endringen skal gjennomføres i praksis, blant annet hva som skal skje med de ansatte og opparbeidede rettigheter.
I Narviks lokalavis Fremover skriver Øystein Bø, statssekretær i Forsvarsdepartementet (H), i dag at departementet nå har avgjort at det skal velges en løsning som innebærer en virksomhetsoverdragelse. Han skriver:
«Dette vil bidra til å gi de som i dag jobber i Forsvarsbygg ansatte bedre forutsigbarhet. En lukket pensjonsordning og eventuelle andre tiltak for å kompensere for eventuelle ulemper enkelte ansatte opplever ved bytte av arbeidsgiver, utredes videre.»
Han bekrefter også at departementet nå gir omstillingsprosessen lenger tid enn opprinnelig planlagt: «I den opprinnelige gjennomføringsplanen skulle Forsvarsbyggs monopol avvikles fra august 2015. Dette utsettes nå til april 2016, for å sikre en god og forutsigbar gjennomføring.»
Han opplyser videre at det i konkurransegrunnlaget vil bli stilt klare krav til at nye leverandører og eventuelle underleverandører om å ivareta sitt samfunnsansvar og følge lover og regler. Forsvarets sikkerhetsbehov legges til grunn når kravene om sikkerhetsklarering videreføres uforandret.
Ifølge Bø koster renholdstjenester i dag forsvarssektoren i overkant av 300 millioner kroner hvert år. Ved å avvikle Forsvarsbyggs monopol, er det anslått at Forsvaret på sikt kan spare flere titalls millioner kroner årlig.