portrett-ingrid-finboe-sven.jpg

Sosial dumping et vedvarende problem

Sosial dumping er et stort problem i norsk arbeidsliv og brer seg til stadig nye bransjer. Det viser erfaringer som Arbeids­tilsynet har samlet gjennom flere års arbeid.

Publisert

Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeids­tilsynet ser med bekymring på hvordan den sosiale dumpingen brer om seg i norsk arbeidsliv. (Foto: Jan Tveita)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I rapporten «Erfaringer fra Arbeids­tilsynets tilsyn mot sosial dumping» formidler Arbeids­tilsynet sine erfaringer fra de siste årenes arbeid mot sosial dumping. Rapporten bygger på en undersøkelse blant 72 inspektører.

En av tre inspektører har fått trusler

I rapporten kommer det fram at hver tredje inspektør fra Arbeidstilsynet sier at de har opplevd trusler i forbindelse med tilsyn knyttet til sosial dumping.

Manglende opplæring

Undersøkelsen viser at utenlandske arbeidstakere mangler opplæring. De mangler nødvendig verneutstyr, og språk og kommunikasjons­problemer utgjør en reell risiko.

Utenlandske arbeidstakere utsettes også for større risiko på arbeids­plassen enn sine norske kolleger.

Økende problem

Rapporten viser at nye virkemidler som allmenn­gjøring av lønn, regionale verneombud og ID-kort har vært viktig.

- Vi har kraftige virkemidler som politi­anmeldelser, stans og overtredelses­gebyr ved de groveste tilfellene, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen.

– Uten vår tilsynsinnsats ville problemet vært verre.

Problemet er likevel økende. Dette skyldes til dels at myndighetene står overfor en ny type aktører, som bevisst bryter lovverket for å skaffe oppdrag.

Multikriminelle

Kriminelle aktører som ikke bare bryter arbeidsmiljø­regelverket, men også regelverk knyttet til skatt og avgift, regnskap, og arbeids- og oppholds­tillatelse.

Disse aktørene er ikke nødvendigvis virksomheter i vanlig forstand, noe som gir praktiske utfordringer for Arbeidstilsynets oppfølging av sakene.

Sakene om sosial dumping kjennetegnes ved at virksomhetene er i stadig bevegelse, mange har ingen reell fast adresse i Norge. Det opereres ofte med fiktive adresser som oppgis til myndighetene. Det er også utfordrende at virksomhetene beveger seg ut og inn av landet i løpet av svært kort tid.

Samarbeid nødvendig

Siden 2006 har Arbeidstilsynet gjort mer enn 15 000 tilsyn for å bekjempe sosial dumping i Norge. Bare 2013 var det 5000 slike tilsyn.

Arbeidstilsynet samarbeider også tett med blant annet politiet og Skatteetaten og dette samarbeidet har økt i omfang i de seneste årene.

- Fremover skal vi styrke dette samarbeidet enda mer. Vi oppnår mer når vi bruker virkemidlene våre sammen, og vi ser det har effekt når vi mobiliserer sammen, sier Finboe Svendsen.

Kilde: Vedvarende problem med sosial dumping i norsk arbeidsliv

Powered by Labrador CMS