Det negative inntrykket av renholdsbransjen som gjerne fremstilles i media, stemmer ikke med virkeligheten, mener Trond Husby. Han er lei svartmalingen av bransjen.
Trond Husby har møtt utallige renholdere og renholdsledere blant annet gjennom sin kursvirksomhet. – De fortjener virkelig positiv oppmerksomhet, sier han.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Dagbladet har denne sommeren avslørt flere tilfeller av påstått useriøs drift i den private delen av renholdsbransjen. Dette er bra og viktig journalistikk, som kan bidra til at bransjen selv rydder opp i alt fra kynisk sosial dumping til kreative kontrakter.
Ulempen er at det over tid skapes et dårlig inntrykk av renholdsbransjen som helhet. Dette er meget urettferdig overfor de svært mange kløktige og stolte aktørene i bransjen. Noe som igjen har provosert Trond Husby, skribent i Renholdsnytt og daglig leder av kurs- og rådgivningsselskapet cleaning.no.
Husby har dyp kjennskap til bransjen og skrev den 27. juli et glødende innlegg i Dagbladet til forsvar for de mange dyktige menneskene i renholdsbransjen. Temaet engasjerer tydeligvis mye. Bare på to dager er det delt over 1200 ganger på Facebook.
Trond Husby mener renhold kan ha råtne egg, som alle andre bransjer, men det bør ikke etterlates et inntrykk av at renhold er spesielt ille. Det fremstår som en urimelig uthenging av en bransje som i stor grad etableres og drives av hardt arbeidende og ambisiøse gründere.
I Dagbladet 27. juli skriver han blant annet følgende:
«Både oppdragsgivere og renholdsbedrifter må ta inn over seg at det er grenser for hvor raskt en renholder kan og bør arbeide, og samtidig ha mulighet til å ivareta de kvalitetsmål som foreligger. Aktørene på begge sider av bordet må vise ansvar når det skal inngås renholdsavtaler. Flere moment enn lavest pris må vektlegges, som eksempelvis vurderinger av bedriftenes kvalitetssystem, referanser, miljøfokus og renholdernes fagkompetanse. Renhold er et hardt yrke, og det er absolutt ikke hyggelig for landets renholdsledere og nærmere 100 000 renholdere å måtte lese og høre at de arbeider i en skitten bransje. Dette er en fremstilling som er lite forenlig med virkeligheten og som motarbeider yrkesstoltheten for en stor gruppe. Renholdere og renholdsledere innen private og offentlige virksomheter utfører en usedvanlig viktig jobb, og de fortjener anerkjennelse, respekt og positiv oppmerksomhet. Renhold er ikke en skitten bransje.»