Enten du leder renholdere, er innkjøper eller bruker av renholdstjenester, så vet du at godt renhold ikke kommer av seg selv. Her er åtte organisatoriske tips som kan øke renholderens effektivitet.
Rengjøring og hygiene har stor betydning for trivsel og inneklima. Men godt renhold handler ikke bare om å bruke riktige vaskemidler – det handler også om samarbeid, dialog og om å utnytte kompetanse.
Åtte kommuner er blitt bedt om å gi sine beste råd for å få det ordentlig rent i barnehager og i eldreomsorgen. De prioriterte åtte råd:
Rydd opp. Godt renhold krever at renholderen kan komme til, og da må du på forhånd ha ryddet ordentlig opp. Avtal hvordan det skal se ut når renholderen kommer.
Snakk sammen. Skap en tydelig rollefordeling slik at alle vet hvem som gjør hva. Sørg for at alle oppgaver er fordelt – også de små som å sørge for såpe på toalettene og å tømme papirkurver.
Gjør renholdet til en del av hverdagen. Legg rengjøringen til dagtid, slik at renholderne er synlige. Det styrker forholdet og dialogen mellom de ulike medarbeidergrupper.
Gi renholderne nødvendig kunnskap om hvordan vaskemidler skal håndteres.
Skån miljøet. Unngå overdosering ved å utdanne renholderne i hvor mye vaskemidler som skal brukes. Det sparer penger og skåner miljøet.
Inkludér renholdet. Mange renholdsenheter har mye erfaring. Rådfør deg med renholderne ved innredning av nye og eksisterende bygninger, og om inventaret.
Piff opp det sosiale med arrangementer. Sosiale arrangementer skaper samhørighet, faglig fellesskap og høyner trivselen. Husk å invitere alle medarbeidere – også renholderne.
Inkludér brukerne. I kommunale institusjoner kan du i mange tilfeller få brukerne til å hjelpe til i renholdet. Det gjelder for eksempel i eldrehjem og barnehage – på brukerne egne premisser.