Et av de store moteordene i moderne næringsliv har å gjøre med sammenkoblingen av små og store enheter for å gjøre dem «smartere». Hvordan fungerer det?
Foran den kommende renholdsmessen Pulire i Italia, 19.-21. mai, uttaler Toni D'Andrea i selskapet Afidamp seg om mulighetene ved «Internet of Things», ofte forkortet IoT:
IoT vil endre samarbeidet mellom produsenter, leverandører og brukere ved at alt kobles tettere sammen.
Fysiske enheter kobles i dag til internett over en lav sko. For å gjøre hverdagen enklere og smartere – både for privatpersoner og i næringslivet. Dette vil gjøre et grundig inntog også i renholdsbransjen, catering, facility management og andre tjenester.
Teknisk sett er IoT et datanettverk mellom fysiske enheter («ting») som inneholder elektronikk, programvare, sensorer og nettilgang. Et enkelt eksempel er en håndtørkdispenser som varsler før den går tom for papirtørk.
Målet er å gi en merverdi ved å utveksle data med produsenten, brukeren og/eller andre tilkoblede enheter. Hver enhet her en unik identitet på internett, slik at andre kan kommunisere direkte med den.
Målet med IoT er imidlertid å tilby egenskaper og tjenester som strekker seg lenger enn ordinær maskin-til-maskin-kommunikasjon.
Hvor veien går videre, er det trolig ingen som har oversikt over. Men bare det at Italias største renholdsmesse nå setter temaet høyt på dagsorden, gir en pekepinn på hvordan bransjen dette kan slå inn i bransjen. Selv for kun ett år tilbake, på den store ISSA/Interclean i Amsterdam, opplevde jeg at avstanden var stor mellom utstillere med IoT-lignende produkter.