Inngår dårlige avtaler med bedriftshelsetjenesten
Mange avtaler inngås på sleivete grunnlag. Arbeidsgivere tydeliggjør ikke vitsen med avtalen og setter heller ikke langsiktige mål for den. Det mener svenske forskere.
Forskerne har undersøkt 26 avtaler iblant private og offentlige virksomheter.
Mye tyder på at arbeidsgivere betrakter bedriftshelsetjenesten mer som en slags goodwill mot sine medarbeidere enn som en verdifull ressurs i det systematiske arbeidsmiljøarbeidet.
Professor Magnus Svartengren i det svenske Arbetsmiljöverket mener at en meget stor andel av arbeidsgiverne ønsker å ha gode relasjoner med sine medarbeidere. Derfor tegner de avtale med en bedriftshelsetjeneste for å ha tilgang til den hvis behovet skulle oppstå.
Svartengren mener det er mer naturlig om dette samarbeidet i stedet baserte seg på reelle, kjente behov som fremkommer gjennom det systematiske arbeidsmiljøarbeidet.
I noen tilfeller kan regler for innkjøp gjøre at avtalen blir utformet på en veldig generell måte. Dermed vil mange arbeidsgivere bli tvunget til å velge laveste pris, fordi de ikke på forhånd har tenkt strategisk gjennom det reelle behovet.
– Vi mener at slike avtaler bør utformes ut fra forebyggende og langsiktig tenkning. I dag føres det ikke dialoger ut fra hvilke problemer og behov som finnes på de ulike arbeidsplassene, mener han.