Kommunal eiendomsdrift bør få høyere status

God bygg- og eiendoms­forvaltning koster, men dårlig bygg- og eiendoms­forvaltning koster mer.

Publisert

Norske kommuner er opptatt av kvalitet i tjeneste­produksjonen. Det skal de selvfølgelig være, men en av forutset­ningene for denne kvaliteten er ofte gode bygg, mener Geir Grønsholt, fagsjef i KLP Skadeforsikring AS.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I en kronikk på nettsidene til Norsk Kommunal­teknisk Forening (NKF) skriver han at utgifter til drift og vedlikehold av bygg kanskje er lette å kutte i en budsjett­situasjon. Andre områder som skole og eldreomsorg virker å ha et mer prekært behov for midler.

Dette kan være en tankegang som på sikt er kostbar. God eiendoms­forvaltning koster. Problemet er at dårlig eiendoms­forvaltning koster mer, mener Grønsholt.

Dårlig forvaltning går i første rekke ut over investerings­budsjettet, men det skal også betales tilbake, noe som over tid gir mindre disponible midler til tjeneste­produksjon. Kostnadene ved eiendoms­forvaltning må derfor ses i et langsiktig perspektiv.

Grønsholt tar til orde for økt bruk av IK-bygg, er dataverktøy som er utviklet i samarbeid med NKF og som nå brukes av over 100 kommuner i Norge. Det er godt egnet for internkontroll i bygg og samhandling mellom eier, forvalter og virksomhet i bygget.

Likevel, skal man få skikkelig effekt av systemet, så må virksomhetene, dvs. bygg-brukerne, trekkes inn i arbeidet, mener han. Brukere foretar iblant tilpasninger til bygnings­massen for å dekke sine egne behov, og kan dermed utilsiktet skade bygningene eller de tekniske anleggene.

Også politikere må trekkes mer inn i bruken av slike verktøy. De sitter med et overordnet ansvar for bygningsmassen og virksomheten i denne.

Dersom forvalter og virksomhet samarbeider om IK-bygg så vil det gi verdifull informasjon til politikerne over hva som er utfordringer ved de ulike tjeneste­byggene. En informasjon de egentlig er helt avhengig av for å kunne treffe riktige beslutninger med hensyn til vedlikeholds­budsjett på kort og lang sikt.

Kilde: Kommunal bygg- og eiendomsforvaltning bør få høyere status

Mer om IK-bygg på ikbygg.no

Powered by Labrador CMS